• BIST 9645.02
  • Altın 2416.563
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8213
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Tayland'da gerilim yeniden tırmanıyor

Tayland'da gerilim yeniden tırmanıyor
Siyasi krizin devam ettiği Tayland'da düzenlenen silahlı saldırıda, yönetim karşıtı bir gösterici yaşamını yitirdi, üçü kişi yaralandı.

Halkın Demokratik Reform Komitesi tarafından başkent Bangkok'un kuzeyinde düzenlenen yönetim karşıtı gösteriye katılan protestoculardan oluşan konvoya, saldırı düzenlendi. Yetkililer, saldırıda ağır yaralanan bir göstericinin kaldırıldığı hastanede öldüğünü açıkladı. 

Bugünkü saldırıyla, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının geçen yıl ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlayan yönetim karşıtı gösterilerde ölü sayısı 24'e yükseldi. 

Göstericiler, ağabeyi Taksin'in kuklası olmakla ve yolsuzlukla suçladıkları Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifa etmesini istiyor.

Kırmızı gömlekliler, gösteriye hazırlanıyor

Öte yandan Bangkok, cumartesi günü hükümeti destekleyen kırmızı gömleklilerin düzenleyeceği gösteriye hazırlanıyor. Gösterinin hükümeti destekleyenlerle yönetim karşıtları arasında çatışmaya dönüşmesinden endişe ediliyor.

Genelkurmay Başkanı general Tanasak Patimapragorn, bugün üst düzey askeri yetkililerde olağanüstü bir toplantı yaptı. Siyasi krizden çıkış yollarının tartışıldığı toplantı, kapalı kapılar ardında yapıldı. 

Adının açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, "The Nation" gazetesine yaptığı açıklamada, "ordunun geçmişten ders aldığını", herhangi bir darbe girişiminin söz konusu olmadığını söyledi. 

Başbakan Yinglak, savunmasını sundu

Ağır baskı altındaki Başbakan Yinglak da dün Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'na savunmasını sundu. Hükümetin, devlet pirinç üretimini destekleme programında yolsuzluk yapmakla suçlanan Yinglak, görgü tanıklarını ve belgeleri toplamak için komisyondan ek süre istedi. 

Ekonomik ve sosyal konuları araştıran düşünce örgütü Tayland Kalkınma Araştırma Enstitüsü'nden Nipon Poapongsakorn, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Devlet tarafından verilen destek programı, şeffaf değil. Başbakanın yargılanması için yeterli delil ve görgü tanığı var" dedi. 

Başbakan Yinglak'ın, Puea Thai (Taylandlılar İçin) Partisi 2011'de iktidara geldikten sonra pirinç üreticileri için destek programı uygulamaya başlamıştı. Programa göre hükümet, piyasa değerinin iki katını vererek pirinci doğrudan üreticisinden alıyor. Önce üreticiden büyük övgü alan program, zaman içinde milyarlarca avroluk zarara neden olmuştu. Programdaki yolsuzluğun farkında olmasına karşın önlemek için hiçbir şey yapmamakla suçlanan Yinglak ise iddiaları reddediyor. 

Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, Başbakan Yinglak aleyhine dava açıp açılmayacağına karar verecek. Komisyonun, başbakanı mahkemeye gönderme kararı alması durumunda Yinglak, görevinden alınacak ve Tayland Senatosu önünde yargılanacak. 

Senato'nun büyük kısmı artık muhaliflerde

Bu arada İdari Temyiz Mahkemesi, Eylül 2011'de Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Tavil Pliensri'nin görevden alınmasını haksız buldu. Yinglak, iktidara geldikten sonra Pliensri'ni genel sekreterlikten almış ve pasif bir göreve atamıştı. 

Pazar günü yapılan senato seçimlerinin sonuçları ise siyasi krizin ardından ortaya çıkan kutuplaşmayı bir kez daha gözler önüne serdi.

Sonuçlara göre, başkent Bangkok ve ülkenin güneyinde Taksin'e karşı olan adaylar seçildi. Senatonun yarısı ise çoğu hükümete karşı olan yargıçlar tarafından atandı. Böylece başbakanın yargılanmasında önemli bir rol oynayacak Senato'nun büyük bir kısmı artık muhaliflerden oluşuyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim