• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

TAV'ın büyüme stratejisi Harvard'da ders oldu

TAV'ın büyüme stratejisi Harvard'da ders oldu
Havalimanı yapımı ve işletmeciliğinde dünyanın en büyük grupları arasında yer alan TAV’ın iş modeli ve büyüme stratejisi Harvard Business School’da ders oldu.

Yönetim bilimleri alanında dünyanın önde gelen okullarından Harvard Business School (HBS), İstanbul’dan çıkarak küresel bir marka haline gelen TAV üzerine vaka çalışması gerçekleştirdi.

Harvard Business School öğretim üyesi Prof. Dr. Juan Alcacer ve HBS İstanbul Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Esel Çekin tarafından kaleme alınan vaka çalışması, bir Türk şirketinin sıfırdan, yap-işlet-devret projesiyle çıktığı yolda, vizyonunu ve hedeflerini geniş tutup dünyanın en büyük havalimanı işletmesi platformlarından biri haline gelmesini konu alıyor.

Çalışma çerçevesinde TAV Grubu CEO’su Sani Şener 18 Şubat’ta ABD’nin Boston şehrinde Harvard Üniversitesi işletme yüksek lisans öğrencileriyle buluşacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan TAV Grubu CEO’su Sani Şener, “TAV olarak başlangıçtan bu yana inovasyona dayalı akıllı büyümeyi hedefleyen farklı bir iş modeli oluşturduk. 3 yıl 8 ay ve 20 günlük bir projeye başladık. 2000 yılında İstanbul’da sadece 10 milyon yolcumuz vardı. Şu an yedi ülkedeki 14 havalimanında yılda 102 milyon yolcu ağırlıyoruz. Yer hizmetlerinden, yiyecek içeceğe, Duty Free’ye, güvenliğe ve IT’ye kadar geniş çerçevede, TAV’ın ürün ve hizmetleri 16 ülke 70 havalimanında yer alıyor. Havalimanı inşaatında dünyada ilk sıradayız. Finansal yetkinliğimiz ve operasyonel yeteneklerimizle dikey ve yatay entegrasyonun en iyi örneklerinden birini oluşturan iş modelimizle havalimanı işletmeciliğinde tüm dünyada tercih edilen bir marka haline geldik. Bu başarıyı fiziki varlığımızla değil entelektüel ve sosyal varlıklarımızla, 39 farklı milletten 54 bin çalışanımızla yakaladık. Esnek, aynı zamanda şoklara karşı dayanıklı yapımızla, Türkiye’nin çıkarttığı küresel markamız TAV’ın Harvard’da geleceğin üst düzey yöneticileri tarafından ele alınıyor olmasından dolayı gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Harvard Business School öğretim üyesi Prof. Dr. Juan Alcacer ise, “Harvard Business School olarak ortaya çıkardığımız öğrenim malzemelerinin, öğrencilerimizin dünyada fark yaratan liderler olmalarına yardımcı olması için büyük özen gösteriyoruz. Bu amaca yönelik şekilde sürekli olarak dünyada ilginç ve önemli yönetim öğretileri sunabilecek şirketler ve organizasyonlar arıyoruz. Birkaç yıl önce Türkiye’yi ziyaret ettiğimde TAV yöneticileri ile tanıştım; şirketin iş modelini ve stratejik yol ayrımlarını öğrenme şansını elde ettim. TAV’ın öğrencilerin iyi yönetim uygulamalarını keşfedebilecekleri harika bir ortam oluşturduğunu düşündüm ve vaka çalışmasını ortaya çıkardık” ifadelerini kullandı.

TAV’ın strateji alanında örnek oluşturan vaka çalışması için HBS öğretim üyeleri iki aylık bir araştırmanın ardından şirket yöneticileriyle bire bir ve toplu görüşmeler gerçekleştirdi.

Dünyadaki farklı havalimanı işletmeciliği modellerini karşılaştıran çalışmada, İstanbul Atatürk Havalimanı yap-işlet-devret projesiyle yola çıkan TAV’ın bir yandan hizmet ağını 16 ülke ve 70 havalimanına genişlettiği aynı zamanda da havacılık dışı gelirlere odaklanarak ve havalimanı işletmesinin tüm alanlarında hizmet sunmayı içeren entegre bir model oluşturarak farklılaştığı belirtildi.

TAV’ın Türkiye’deki varlığını güçlendirirken “finansal olarak küresel, operasyonel olarak bölgesel” liderliğe yöneldiği vurgulandı. Bölgedeki gelişmekte olan pazarlara odaklanan TAV’ın, başarılı bir şekilde finansal ve stratejik ortaklıklar ve halka açılarak küresel bir marka olmaya yöneldiği eklendi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim