• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

TAV’dan 2013’te 133 milyon avro net kâr

TAV’dan 2013’te 133 milyon avro net kâr
TAV Havalimanları’nın konsolide cirosu 2013 yılında 904 milyon Avro olarak gerçekleşti. Şirket, işlettiği havalimanlarında önceki yıla göre yüzde 17 artışla yaklaşık 84 milyon yolcuya hizmet verdi.

Havalimanı işletmeciliği alanında Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, 2013 yılında net kârını önceki yıla göre yüzde 3 artırarak 133 milyon Avroya yükseltti.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, “1997 yılındaki kuruluşumuzdan bu yanaattığımız güçlü temellerin bugünlerde meyvelerini topluyoruz. Bu temellerin üzerine inşa ettiğimiz bilgi sermayesi bizi güvenle ileriye taşırken her yıl hız kesmeden yepyeni başarılara imza atıyoruz.

Finansal olarak, 2013 yılı için ortaklarımıza ve paydaşlarımıza bildirdiğimiz tüm hedeflere ulaştık. TFRS 11 ve TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş olarak açıkladığımız yolcu, ciro, FAVÖK ve yatırım harcaması tutarlarımızın tümü verdiğimiz hedeflere uygun olarak gerçekleşti. TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş rakamlarla baktığımızda, ciroda yüzde 7 büyüme yakalayarak 904 milyon avroya, FAVÖK’te yüzde 16 büyüyerek 381 milyon avroya ulaştık.

Bu dönem elde ettiğimiz sonuçlar da operasyonel kaldıraçtan kuvvetli bir şekilde faydalanmaya devam ettiğimizi  bir kez daha ortaya koydu. Net kârda yüzde 3’lük bir artış yakaladık ve 133 milyon avro ile TAV Havalimanları Holding tarihinin en yüksek kârını elde ettik. Bu rekoru, dövizdeki hareketlere bağlı olarak oluşan nakit olmayan yabancı para çevrim farkı giderleri ve ertelenmiş vergi giderine rağmen yakaladık. Faaliyetlerimize bakıldığında ilk gözümüze çarpan İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yüzde 14’lük yolcu büyümesi ile 51 milyon yolcuyu geçmesi ve bu yolcu sayısıyla Avrupa’nın en büyük beşinci, dünyanın en büyük 17. havalimanı haline gelmesidir. Ülkemizin gözbebeği olan ve hizmet standartlarıyla dünyadaki birçok havalimanına örnek teşkil eden Atatürk Havalimanı’nı işletiyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Aéroportsde Paris ile ortaklığımız beklediğimiz gibi kısa sürede meyvelerini vermeye başladı.

Bu meyvelerden ilki Zagreb Havalimanı’nın portföyümüze eklenmesi oldu. Havalimanını işletecek konsorsiyumda yüzde 15 seviyesinde payımız olmasına rağmen, bu operasyonun doğu Avrupa’daki varlığımızı güçlendireceğine inanıyoruz. Daha büyük hedeflere gelirsek, Aéroports de Paris ve Goldman Sachs’la olan ortaklığımız sonucunda ABD’nin New York eyaletindeki LaGuardia Havalimanı ihalesine katılacağız.  İzmir iç hatlar terminalini Mart ayı içinde hizmete almayı planlıyoruz. Bu yatırımın bitmesiyle ülkemizin büyük turizm potansiyeline ev sahipliği yapan Ege bölgesine yakışır bir giriş kapısını tamamlamış olacağız.

Medine’de ise yatırımlarımızın tamamlanmasına yaklaşık bir buçuk sene kaldı ama kuvvetli Umreve Hac trafiği talebinin Medine Havalimanı’nın finansal sonuçlarında yaptığı olumlu etkiyi şimdiden görebiliyoruz. Bu finansal başarıları elde ederken sosyal faydalara ve ülkemizin menfaatlerine de öncelik verdik. Özsermaye yöntemine göre konsolide olan iştiraklarımız dahil 2013 yılsonu itibarıyla 24 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Sene içerisinde ödediğimiz vergiler ve kiralarla birlikte kamuya toplam 961 milyon TL katkıda bulunduk.

Buna ek olarak sene içerisinde özsermaye yöntemine göre konsolide olan iştiraklerimiz dahil yaratılan toplam istihdam için 2013 yılında yaklaşık 800 milyon TL tutarında maaş ödedik. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na yapacağımız toplam yatırım ise 260 milyon avronun üstünde olacak. 2013 yılında elde ettiğimiz finansal başarının ardından, Yönetim Kurulumuz Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (UFRS) uygun olarak düzenlenmiş mali tablolarımıza göre oluşan net kârın yüzde 50’sine tekabül eden yaklaşık 66 milyon avro’nun kâr payı olarak dağıtılmasına, ayrıca, konsolide UFRS net kârın yüzde 50’sinin dağıtımının «Kâr Payı Dağıtım Politikası» olarak belirlenerek Genel Kurul’umuzun onayına sunulmasına karar verdi.

Kuvvetli temellerimiz bizi bugünlere getirdi. Biriktirdiğimiz bilgi sermayesi de bizi yarınlara taşıyacak. Önümüzde hem ana faaliyet coğrafyamızda, hem de belki bucoğrafyanın dışında oldukça cazip fırsatlar bulunuyor. Bu fırsatları bugüne kadar çalışanlarımızın yüksek gayreti ve ortaklarımızın koşulsuz desteği ile yakaladık, önümüzdeki dönemde de büyük başarılara imza atacağımıza olan inancım sonsuz” dedi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim