• BIST 9526.9
  • Altın 2474.347
  • Dolar 32.4727
  • Euro 34.5574
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

"Tavan fiyat tekelleşmeyi önleyecek, et fiyatlarının şişmesini önleyecektir"

"Tavan fiyat tekelleşmeyi önleyecek, et fiyatlarının şişmesini önleyecektir"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçilmesinin sektördeki tekelleşmeyi önleyerek, fiyatların şişmesini...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçilmesinin sektördeki tekelleşmeyi önleyerek, fiyatların şişmesini önleyeceği belirtildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde kıyma kilogram tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşı etin kilogramının tavan fiyatının 34 TL, karkas etin ise 23 TL olacağını açıklamıştı. Bu açıklama sektör temsilcileri ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, tavan fiyat uygulamasının piyasada tekelleşmeyi önleyerek fiyatların aşağıya çekilmesine neden olacağını söyledi. Yörükoğlu, "Piyasada haksız bir rekabet var. Tekelleşme var. Elinde 2 bin, 5 bin hayvanı olanlar piyasaya yüksek fiyattan mal sürmek için sonuna kadar direniyor. İzlenen bu tutum piyasada bir fiyat dalgalanmasına ve fiyatların şişmesine neden oluyor." dedi.

Yörük, ancak ithal hayvan girince de fiyatların hemen düşmeye başladığını kaydetti. Bakanlığın uygulamayı açıklamasının ardından kesim fiyatlarının düşmeye başladığını ifade eden Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı, şehirde 25,5 lira olan dana kesim fiyatının 24 liralara düştüğünü anlattı. Şehirde kıymanın 30, kuşbaşının da 32 liradan satıldığını kaydeden İbrahim Yörük, aynı etin büyük şehirlerde 44-47 lira arasında satıldığını dile getirdi. Afyonkarahisar'da ya da başka şehirlerde kombinalarda toptan dana kesim fiyatının 23 lira liraya, inek ve düvenin 20 lira kadar düştüğünü ifade eden Yörük, bu etin büyük şehirlerde kasaba varıncaya kadar 44 liraya çıktığını anlattı.

Her zaman söyledikleri gibi ithal hayvan girişine karşı olmadıklarını, ancak ithal karkas et girmesine karşı olduklarını ifade eden Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etin girmesi demek yerli üreticinin bitmesi demektir. İthal hayvan üretici açısından da olumlu sonuçlar doğuracaktır. Aldığı hayvanı besleyip bir süre sonra piyasaya sürecektir. Bakanlığın uygulamasıyla en azından fiyatların aracılar tarafından aşırı yükseltilmesi frenlenecektir."

MÜHSÜRCÜLER: ETİN SINIFLANDIRILMASI YAPILMASI FONLARI 3 AYLIĞINA KALDIRILMALI

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı(ATB) Mehmet Mühsürler de Türkiye'de et fiyatlarındaki spekülasyonların her dönem yaşandığını söyledi. Üretici ve tüketici dengesinin korunması için toptan ette yüzde 1'e düşen KDV'nin perakende satışta da aynı orana düşmesini önerdiklerini ifade eden eden Mühsürler, "Perakende satışta KDV oranı yüzde 8'dir. Yüzde 1'e düşürülmesi hem kayıt kaçağı ortadan kaldıracaktır. Hem de ette 2-3 lira arasında indirim demektir." dedi. ATB Başkanı, bakanlığın uygulamasının et fiyatlarını dengede tutulması için olumlu sonuçlar oluşturabileceğini ancak önce ette bir sınıflandırmaya gidilmesi gerektiğini anlattı. Mehmet Mühsürler, sözlerini şöyle sürdürdü; "Avrupa da olduğu gibi inek, dana etleri sınıflandırılmış, kesim ve satış fiyatları da buna göre verilmektedir. Şimdi bizde inek ile dana kesim fiyatları arasında 3-4 lira oynamakta. Bu da maliyetlere yansıyor. Ancak, siz her iki eti de aynı fiyattan satacaksınız derseniz buda yanlış olur."

Mühsürler, besihanelerin yüzde 50'sinin boş olduğunu bunların doldurulması için hayvan ithalatının serbest bırakılarak 3 aylığına olsa da fonların kaldırılması gerektiğini dile getirdi. ATB Başkanı Mühsürler, 25 lira olan karkas etin kilosunun 22-23 lira civarında olmasının normal olduğunu anlattı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim