• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Tatvan'da düğün yemekleriyle ilgili girişim başlatıldı

Tatvan'da düğün yemekleriyle ilgili girişim başlatıldı
Doğu ve Güneydoğu'da düğünlerin vazgeçilmez bir geleneği olan, ancak günümüzde amacının dışına çıkarak israfa ve aileleri

Doğu ve Güneydoğu'da düğünlerin vazgeçilmez bir geleneği olan, ancak günümüzde amacının dışına çıkarak israfa ve aileleri

maddi sıkıntıya sokan düğün yemekleriyle ilgili girişim başlatıldı.

Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESO) öncülüğünde yapılan toplantıya Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Tatvan Kaymakamı Murat Erkan ve Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve şehrin ileri gelenleri katıldı.

Düğünlerdeki yemek ikramlarının maliyetinin 15 ila 25 bin lira arasında değiştiği ve bu geleneğin evlilik yapan gençleri ve aileleri maddi sıkıntıya soktuğuna dikkat çekildi.

"VALİ ÇINAR: EZİYET ETMEK SÜNNET DEĞİLDİR"

Öte yandan düzenlenen istişare toplantısında konuşan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, eziyet etmenin bir sünnet olmadığına dikkat çekerek, "Düğün yaparken işin eziyete döndüğü görülüyor. Borçlanmak, sıkıntıya girmek, çarşı pazarda dolaşırken alacaklardan gözünü kaçırmak, evde huzursuzluk bunlar maddi olarak bizim aile hayatımıza yansıyan olumsuzluk ve sıkıntılardır. Bunun birde manevi tarafları var. Şimdi bizim bazı arkadaşlarımız, din adamlarımız meselenin sünnet olduğunu söylüyorlar doğrudur tabiî ki. Ama sünnet var birde uygulama biçimi var. Eziyet etmek sünnet değildir. Örneğin bir iş 500 liraya yapılabiliyorsa bu sünnettir ama aynı iş için 30 bin lira harcanıp, borçlanıp, eziyet ediliyorsa bu sünnet değildir. Yani dolayısıyla eziyet etmek sünnet değildir. Hani şaka gibi söylüyorum ama, şaşalı yemek veren düğünlere gitmeyebiliriz mesela. Eğer bizim burada konuştuğumuz, sünnete uygun düğün yaparsanız düğününüze geliriz diyebiliriz, buda bir yöntemdir. Tabi burada insanları zorlayamazsınız. Sen buna niye böyle yemek veriyorsunuz diyemeyiz ama buradaki maksat şu aşırılıkların ve gelenekselleşmiş yanlışlıkların önüne geçmektir. Doğru olanda budur, doğru olanı yapmak lazım. Burada toplumun ileri gelenleri olarak, bu meselenin yanlış olduğunu kabul ediyor ve buna inanıyorsak öncüde olmamız gerekiyor. Bence bu meselenin çığı burada açılsın. Biri yine ben bildiğimi yaparım derse bu onların bileceği bir iştir ama çoğunluk bunu yapmamaya başlarsa iş zamanla yoluna girer, rayına oturur. Biz illa bir sünnet, hayır işleyeceksek bir dershane, bir Kur'an kursu, bir yetimhanedeki çocuklara yemek verebilir ve sünneti bu şekilde yerine getirebiliriz." diye konuştu.

"KAYMAKAM ERKAN: KONUNUN MAĞDURLARINDAN BİRİDE BENİM"

Konunun mağdurlarından birinin de kendisi olduğunu belirten Tatvan Kaymakamı Murat Erkan ise, "Bugün burada düğün yemeklerindeki aşırı masrafı değerlendirmek için bir araya geldik. Konunun mağdurlarından birisi de benim. Bunun yanlış olduğunu herkes kabul ediyor ve aynı yanlışı maalesef herkes yapıyor. Yalnız bu bir sonuç olarak ortaya çıkıyor. Bu sonucun ortaya çıkmasına neden olan sonuçlar nedir temel sebepleri burada değerlendirmemiz ve tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Düğünler haliyle masraf istiyor. Bu sadece düğün yemeğiyle de sınırlı olan bir şey değil, bunun yanında bir sürü harcama kalemleri var. Belki çiftlerin ve ailelerin en huzurlu olması gereken ilk yıllarında maalesef bizim yaptığımız yanlışlarla çiftlerin ve ailelerin ilk 5 – 10 yılını ipotek altına alıyoruz." şeklinde konuştu.

Evliliğin ve aile kurmanın önemine vurgu yapan Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy da, "Düğünlerde misafirlere ikramda bulunmanın sünnet olduğunun bilincindeyiz. Bu sünnetin illaki pahalı ikramlardan ibaret olması gerekmez. Çünkü genç çiftler yuva kuralım derken borcun altına girmekte ve düğün masrafları, başlık parası, ev tutma ve döşeme gibi bin türlü derde girmekte ve yıllarca borç yükü altında kalarak inim inim inlemektedirler. Bizler gençlerimizin, çocuklarımızın bu mutluluklarına samimi bir şekilde ortak olmak istiyorsak bu gibi kıstaslara, konulara standart getirmek mecburiyetindeyiz." dedi.

Cihan

Tatvan'da düğün yemekleriyle ilgili girişim başlatıldı

Tatvan'da düğün yemekleriyle ilgili girişim başlatıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim