• BIST 9728.1
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Tatil köyü gibi mülteci kampı

TBMM İnsan Hakları Komisyon Üyesi, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Esad rejiminden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriye'li mültecilerin kaldığı kampların koşullarının çok iyi olduğunu söyledi.
TBMM İnsan Hakları Komisyon Üyesi, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Esad rejiminden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriye'li mültecilerin hayatlarından memnun olduğunu belirterek, " Bir çoğu LCD tevizyonu ilk kez burada gördüğünü söylüyor. Buralara açılan okullarda Türkçe ve Arapça öğreniyorlar. Bütün Dünya, Türkiye'nin insani yaklaşımını takdirle karşılıyor" dedi.
 
ÖNCE HALKIMIZ YARDIM ETTİ
 
Suriye'li mültecilerin yaşadığı bölgelere sıklıkla gittiğini ifade eden AK Parti Kilis Milletvekili Salih Dal izlenimlerini anlattı. Kilis'in ilçeleri ve köyleri ile birlikte yaklaşık 89 bin nufüsa sahip olduğunu, buna karşılık olarak 75 bin civarında mülteci misafir ettiklerini ifade eden Salih Dal, "Kilisli hemşerilerim ilk zamanlar evlerindeki fazlalığı paylaştı. Sayı arttıkça sivil toplum kuruluşlarından yardım gelmeye başladı. Devletimiz de gerekeni yapmaya başlayınca bir sorun ile karşılaşmadık” dedi.
 
İSTEDİKLERİNİ KENDİLERİ ALIYOR
 
İki konteynır kent kurduklarını söyleyen Dal, “Öncüpınar’da 15 bin, Elbeyli’de de 20 bin Suriye’li mülteci var. Bunların her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Önceleri bu insanlara yemek çıkarıyorduk. Ama yemekleri beğenmeyenler oldu. İstemeyenler oldu. Sonradan devletimiz bunlara kart dağıttı. Şimdi istediklerini bu kartlarla alıyorlar. İstediklerini yiyorlar. Çarşı izinleri var. O zaman her ihtiyaçlarını görüyorlar” diye konuştu.
 
LÜKS İÇERİSİNDELER
 
Kendi illerindeki mülteci kamlarının dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ifade eden Dal, “Bu kentlerimizdeki konteynırlarda buzdolapları var. Klimalar var. Bir çok mülteci LCD televizyonları ilk kez burada gördüğünü söylüyor. Her türlü ihtiyaçları fazlası ile karşılanıyor” dedi. Bir de Kilis içerisinde yaşayan mültecilerin olduğunu söyleyen Salih Dal, “ Bunların nüfusu da 40 bin civarındadır. Kilis halkı ile barış ve huzur içerisinde yaşamaktadırlar. Ciddi bir asayiş sorunu yok” diye konuştu.
 
TÜRKÇE VE ARAPÇA ÖĞRENİYORLAR
 
 Kurulan mülteci kentlerinde okulların da faaliyete geçtiğini belirten Salih Dal, “ Buraya başlayan çocuklar hem Türkçe hem de Arapça öğreniyorlar. Bizim öğretmenlerimiz bu çocuklara Türkçe öğretiyor. Mülteciler arasında gelen öğretmenler de bu çocuklara Arapça öğretiyor. Arapça eğitim veriyorlar. Bu çocukların hiçbir şekilde eğitimlerinden geri kalmaları söz konusu değildir.
 
SEÇİMLERDE OY KULLLANAMAZLAR
 
Suriye’den gelen mültecilerin, Türk vatandaşı olmalarının şimdilik mümkün olmadığını da belirterek, “Bunlar geçici statüde bizim ülkemizde oturuyorlar. Vatandaşlık başvurularının şimdilik kabul edilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle de seçimlerde oy kullanmaları söz konusu olamaz. Anayasa’ya aykırı bir durum olur. AK Parti olarak Kilis’te bizim bir sorunumuz yok. Her seçim oyumuzu artırarak yolumuza devam ediyoruz” dedi.
 
SON RESMİ RAKAMLAR
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’den Türkiye’ye giriş yapan hasta ve yaralı kişiler dahil olmak üzere 201 bin kişi olduğunu açıkladı. Davutoğlu, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis ve Osmaniye illerinde 2013 yılı itibarıyla bin 225 kişi hakkında olaylara karıştıkları gerekçesi ile hukuki işlem yapıldığını kaydetti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim