• BIST 9524.59
  • Altın 2527.099
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.6588
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Taşeron maden işçilerinin hukuk zaferi

Taşeron maden işçilerinin hukuk zaferi
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde Star Madencilik tarafından yapılan galeri açma işinde çalışırken işten çıkarılan 90 işçi,...

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde Star Madencilik tarafından yapılan galeri açma işinde çalışırken işten çıkarılan 90 işçi, "işe iade" davasını kazandı. İşçiler, Yargıtay 7. Hukuk Mahkemesi tarafından haklı bulunarak, TTK'da iş başı yapmaları yönünde karar verildi. 2013 yılında Kozlu'da meydana gelen göçükte Star Madencilik bünyesinde çalışan 8 madenci şehit olmuştu. Aynı mahkeme daha önce de Karayolları'nda çalışan 6 bin 500 geçici işçinin kadrolu olarak göreve iade edilmesine de hükmetmişti.

Davayı açan Star Madencilik çalışanlarından işçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, yaklaşık 2 yıldır devam eden dava sonunda TTK'nın, Zonguldak 3. İş Mahkemesi'nin kararına itiraz etmesi sonucu Yargıtay'da görülen davanın maden işçileri lehine karara bağlanmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Buna göre, Karayolları'nda çalışan 6 bin 500 mevsimlik işçi gibi, TTK maden ocağı bünyesinde çalışırken işten çıkarılan 90 taşeron işçisi de kurumda iş başı yapacak.

ÖLEN İŞÇİLERİN YAKINLARI DA BU HAKTAN YARARLANABİLECEK

Hukuk zaferine imza attıklarını belirten işçi temsilcisi Ayhan Gökgöz, "Biz en başından beri yasaya göre tanımlanan esas işi yaptığımızı savunuyor ve işe iademizi talep ediyorduk. Bunun için zaman zaman eylemler de yaptık. Gelinen noktada alınan mahkeme kararı işçiler için bir hukuk zaferidir. Bundan sonra diğer arkadaşlarımıza da emsal teşkil edeceği için yasal hak doğacaktır. Diğer yandan Star Madencilik'te çalışan yaklaşık 500 arkadaşımız geriye dönük olarak 5 yıllık muazzadan (İşveren esas işi alt taşerona veremez. Verirse alt taşeronda çalışan işçi ile kurum çalışanlarının maaşları ve sosyal hakları ayını olmalı) doğan maaş farkları işçilere iade edilecek. Yani bir arkadaşımız yaklaşık 80 bin ile 100 bin arasında para alacak. Bizim için bu kararın en sevindirici tarafı 7 Ocak 2013 tarihinde Kozlu Müessesesi'nde Star Madencilik'te çalışan 8 kişinin yaşamını kaybettiği kazada ölen arkadaşlarımızın aileleri de bu muazza hakkından faydalanabilecek." dedi.

SGK ve Çalışma Müdürlüğü'ne iş kolu tespiti yaptırmak suretiyle işe iade davası kazanmanın haklı sevincini yaşadıklarını vurgulayan Gökgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş Kolu Tespiti yapıldı. Kuruma dava açtık. Dava sonucunda "taşeron firmanın yaptığı iş, TTK'nın asli işidir" kararı verildi. Davayı kazandık. 90 kişiye yakın arkadaşımız kuruma iş başı yapabilecek. Toplamda 500'e yakın madenci vardı. Biz bir takım maddi imkanlarımızı zorlayarak bu işin peşini bırakmadık ve Allah'a şükür davayı kazandık. 90'a yakın arkadaşımızla mücadele verdik ve kuruma iade kararı çıktı. Biz geriye kalan madenci arkadaşlarımızın da işe iade kararının çıkmasını beklerdik ancak onlar maddi imkansızlıklar nedeniyle mahkemelere başvuramadılar. Kozlu'da 2013 yılında şehit olan 8 madenci kardeşimizin de bu günleri görmesini isterdik. İnşallah bu dava diğer arkadaşlarımıza da örnek teşkil eder ve onlar da haklarını alırlar. Şimdi de bunun mücadelesini vereceğiz."

Taşeron maden işçilerinin hukuk zaferi

Taşeron maden işçilerinin hukuk zaferi

Taşeron maden işçilerinin hukuk zaferi

Taşeron maden işçilerinin hukuk zaferi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim