• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Tarsus’un Kurtuluşu’nun 94. Yıldönümü Kutlandı

Tarsus’un Kurtuluşu’nun 94. Yıldönümü Kutlandı
Mersin'in Tarsus ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Mersin'in Tarsus ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Törenler, Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Serdal Kuyucuoğlu, Baki Şimşek, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanırlıoğlu, Garnizon Komutanı ve İlçe Jandarma Komutanı Yavuz Bulut ve Belediye Başkanı Şevket Can'ın temsili milis kuvvetlerini Aznakay Parkı önünde muharip gazilerin boynuna çiçek taçlarının takılmasıyla karşılanması ve kurbanların kesilmesiyle başladı.

Protokol üyeleri ile muharip gaziler ve öğrencilerden oluşan kortej, Akdeniz Mehter takımı, öğrenciler ve vatandaşlar eşliğinde Tarsus Şehitliği'ne yürüdü.

Şehitliğe çelenk konulmasının ardından, İstiklal Marşı okundu ve şehitler için dua edilirken, şehitliğe çiçek bırakıldı.

Törenler, Cumhuriyet Alanı'nda devam etti. Buradaki tören ise çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Neriman Sarıkaya'nın "Molla Kerim" ağıdı ve şiirlerin okunmasının ardından konuşan Belediye Başkanı Şevket Can, bugün, geçmişle geleceğin buluşma ve tanışma günü olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"İnsan, hafızasıyla insandır. Tarih, bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 27 Aralık Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan bir gündür. Ne yazık ki, tarihini bilmeyenlerin coğrafyalarını da başkaları çizer. Bunun için tarihimizi iyi okumak zorundayız. Tarsus'un düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılını hep birlikte yeniden kutluyoruz. Fransız askerlerinin Tarsus'tan bir daha geri dönmemek üzere ayrılışının günü olan 27 Aralık, şanlı tarihimizde Tarsus halkına armağan edilen en güzel mirastır. Coşkuluyuz zira bundan tam 94 yıl önce atalarımız, kirli Fransız çizmeleriyle işgal edilmiş bu toprakları Karboğazı'ndan başlatılan bir kuvayıı milliye hareketiyle temizlemiş, bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşama iradesini ortaya koymuş, Türk'ün bir ve beraber olduğunda asla esir edilemeyeceğini, boyunduruk altında yaşayamayacağını dost, düşman tüm dünyaya haykırmıştır. Türk Ulusu Kurtuluş Savaşı sırasında üstün başarılara imza atan, vatan topraklarının son karışına kadar savunuculuğunu yapan, milletimizi esaret altında yaşamaktan kurtararak, bağımsızlığımızı bize armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere, tüm bu uğurda çarpışan ecdatlarımızın ruhları şad olsun. Biz Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, bizlere bu cennet vatanı armağan eden aziz şehitlerimize karşı sorumluluklarımızın olduğunun bilincindeyiz. Türk tarihinde unutulmaz başarılara imza atan büyüklerimizin unutulmamasını diliyorum. Bizler, Büyük Önder Atatürk'ün bizlere emanet ettiği vatanımızın bütünlüğünü korumak için, birlik ve beraberlik içinde bulunmalıyız. Onun çizdiği yolda ilerleyerek ve Onun değerlerine sahip çıkarak, bize yakışanı yapmalıyız. Bütün Tarsus halkının kurtuluş gününü canı gönülden kutlayarak, bu coşkuyu doya doya yaşamalarını temenni ederim. Bizler geçmişimize, atalarımıza, şehit ve gazilerimize, Molla Kerim'e, Adile Hala'ya, vatanı uğruna canlarını seve seve veren kahramanlarımıza layık olabilmek için var gücümüzle çalışmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Bugün Ayrıca bugün İstiklal Marşı şairimiz merhum M. Akif Ersoy'un vefatının 79.'nci yıldönümü. Merhumu rahmetle, minnetle şükranla anıyor, mekanı cennet olsun. Sizleri bir kez daha saygıyla selamlarken, bayramınızı kutluyorum" dedi.

Daha Mersin milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Serdal Kuyucuoğlu ve Baki Şimşek günün anlamına değinen konuşmalar yaptılar.

Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca ise 27 Aralık 1921 Büyük Türk Milletinin bağımsızlık tutkusunun Çukurova'nın bu şirin ve tarihi kenti Tarsus'ta tezahürü olduğunu söyledi.

Cumhuriyet alanındaki tören Tarsus Halk Eğitim Merkezi ve Akdeniz Mehter takımının gösterileriyle son buldu.

Tarsus’un Kurtuluşu’nun 94. Yıldönümü Kutlandı

Tarsus’un Kurtuluşu’nun 94. Yıldönümü Kutlandı

Tarsus’un Kurtuluşu’nun 94. Yıldönümü Kutlandı

Tarsus’un Kurtuluşu’nun 94. Yıldönümü Kutlandı

Tarsus’un Kurtuluşu’nun 94. Yıldönümü Kutlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim