• BIST 8718.11
  • Altın 2239.872
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.142
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Tarlalar, Silopili gencin buluşu ile güvende olacak

Tarlalar, Silopili gencin buluşu ile güvende olacak
Şırnak'ın Silopi ilçesinde bir genç, tarlalarda yaşanan hırsızlık olaylarını önlemek amacıyla hurdacılardan aldığı parçaları birleştirerek güvenlik...

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bir genç, tarlalarda yaşanan hırsızlık olaylarını önlemek amacıyla hurdacılardan aldığı parçaları birleştirerek güvenlik robotu geliştirdi. Birinin yaklaşması durumunda sensörleri sayesinde alarmı devreye giren robot, havaya uyarı ateş açıp, sahibini cep telefonuyla arayarak haber veriyor.

Silopi'nin Buğdaylı köyünde oturan Abdullah Uçar, hurdacılardan temin ettiği parçalar ile evin bir odasında güvenlik robotu geliştirdi. Uçar'ın, tarlalarda yaşanan hırsızlık olaylarını önlemek amacıyla geliştirdiği robot, kendisine birinin yaklaşması durumunda önce alarmı devreye sokuyor, ardından ise havaya ateş açıp, sahibini cep telefonuyla arıyor. 25 saniye içerisinde havai fişek fitilini de ateşleyen robot iki yöne bakan kameralarıyla olanları kayıt altına alıyor.

Abdullah Uçar, robotu kendi imkanlarıyla yaptığını belirterek, "Robotun kendisi güvenlik robotudur. Bunu çiftçilerimiz için yaptım, aynı zamanda büyük ve küçükbaş hayvan çiftliklerinde de kullanabilirler. Karşıdan veya yandan bir insan yaklaştığında robot yürüyor. Havaya kurusıkı tabanca ile ateş ediyor. İki yönlü kamera ile hem önden hem de arkadan kayıt yapıyor. Cep telefonu ile sahibini arıyor, alarm çalıyor. 25 saniyede ise havai fişek fitilini ateşliyor. Yağmur yağdığı zaman robot kendi şemsiyesini açıyor. Robotu noterde tasdik ettirdim. Robotun patentini almak istiyorum" dedi.

"Bin 850 TL'ye mal oldu"

Robotun bin 850 TL'ye mal olduğunu anlatan Uçar, "Kimse destek vermedi. Hurdalardan yaptım. Robotun yürümesi elektrikle çalışıyor. Elektrik kesintilerinde robot yürümeyecek ancak yürüme dışındaki özelliklerini kullanabilecek. Hırsız kaçtığında kamera kaydı ile yasal işlem başlatabilirsiniz. 3 KW güç kaynağı takılı. Şayet 4 KW ve güneş enerjisi takılsaydı fiş takmamıza gerek kalmazdı. Robot 24 saat aktif. Elektrik kesintilerinde 30 ile 35 saat arasında enerji vardır. Akşamları hırsız yaklaşırsa led ışıkla aydınlatma yapıyor. Daha nice projelerim var. Devletten bu projeye sahip çıkmasını istiyorum" diye konuştu.

"Ailesi olarak hiç destek vermedik"

Ağabey Ahmet Uçar ise, kardeşinin çok güzel bir proje hazırladığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Biz bugüne kadar boş şeylerle uğraştığını düşünüyorduk. Ancak kendi imkanları ile güzel bir şeyler yapmış. Çok üzerine gidiyorduk. Uğraşma diyorduk. Ailesi olarak hiç destek vermedik. Lakin şu anki sonuca baktığımızda boş olmadığını düşünüyoruz. Devletten sahip çıkmasını bekliyoruz. Destek verildiği takdirde daha güzel sonuçlar çıkabilir."

Tarlalar, Silopili gencin buluşu ile güvende olacak

Tarlalar, Silopili gencin buluşu ile güvende olacak

Tarlalar, Silopili gencin buluşu ile güvende olacak

Tarlalar, Silopili gencin buluşu ile güvende olacak

Tarlalar, Silopili gencin buluşu ile güvende olacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim