• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

Tarla Faresiyle Mücadelede Önemli Uyarılar

Tarla Faresiyle Mücadelede Önemli Uyarılar
KİLİS (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis'te, özellikle hububat alanlarında sorun teşkil eden tarla faresi ile...

KİLİS (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis'te, özellikle hububat alanlarında sorun teşkil eden tarla faresi ile mücadele konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personellerinin, merkez ve Elbeyli ilçelerine bağlı köylerde üreticileri tarla faresi mücadelesi konusunda bilgilendirmeye devam ettiğini ifade ederek, "Özellikle sonbaharda havaların iyi gitmesi sonucunda zararlı popülasyonunun arttığı, üreticiler tarafından gerekli tedbirlerin zamanında alınmadığı takdirde tarımsal üretim alanlarında ürünlerinin önemli oranda zarar göreceği belirtildi. Yapılan çalışmalar sonucunda tarla faresi popülasyonunun ekonomik zarar eşiğinin üzerinde olduğu ve kimyasal mücadele yapılması gerekiyor" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, tarla faresi hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu: "Tarla faresi, genel olarak kültür bitkilerinde kemirgenler grubuna giren, 1 yılda yaklaşık olarak 12 yavru yaparak hızla çoğalan bir zararlıdır. Bu zararlı, kültür bitkilerinde bazı yıllarda yüzde 90'a kadar verim düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu zararlı ile öncelikle kültürel önlemlerle mücadele yapılması, kültürel mücaeleye rağmen yoğunluk ekonomik zarar eşiğinin altına düşürülemiyorsa, tekniğine uygun kimyasal mücadele yapılması şarttır. Zararlı ile kültürel mücadelede, tarlanın derin sürülmesi, temizlenmesi ve hasattan hemen sonra, su altında bırakılması ile popülasyon yoğunluğu düşürülebilmektedir. Ayrıca zararlının doğal düşmanı olan kedi, köpek gibi evcil hayvanlar, tilki, gelincik, yılan, leylek, atmaca, şahin, baykuş, kartal gibi hayvanlar korunarak doğal denge sağlanabilir. İlimizde tarla faresi ile kültürel mücadelede yetersiz kalındığı durumlarda kimyasal mücadeleye ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

"TARLA FARELERİ İLE KİMYASAL MÜCADELE NASIL YAPILMALI?"

Tarla faresi ile kimyasal mücadele yapılmasının şart olduğunu belirten Kadıoğlu, "Çiftçilerimiz kimyasal mücadele şeklini genel hatları ile biliyorlar, fakat kimyasal mücadeledeki önemli nokta, aynı bölgede bulunan tarla sahiplerinin, aynı anda ilaçlama yaparak etkin bir mücadele gerçekleştirmesi gerekmektedir. Tarla faresi ile mücadele edilmediği takdirde tüm tarla, bahçe, çayır-mera bitkileri, özellikle buğday başta olmak üzere arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde önemli zararlara neden olurken bitkisel ürünleri kirlettiklerinden insan sağlığı açısından da risk oluşturmaktadırlar. Arazide 25 metrekarede 5 işlek delik varsa ilaçlama yapılmalıdır. Kimyasal Mücadelede Zehirli Yem Uygulaması etkili bir yöntemdir. Önce fare delikleri toprakla kapatılmalı, 2-3 gün sonra yeniden açılmış olan işlek deliklere el değdirmeden tahta/plastik bir kaşıkla 3-5 adet zehirli yem bırakılmalıdır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmamalıdır. Çinko fosfürle hazırlanan bu yemi yiyen zararlılar genellikle deliklerin içerisinde ölmektedirler. İlaçlama takibinde, mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan zararlılar toplanıp derince gömülerek veya yakılarak imha edilmelidir. İlaçlama esnasında gerekli koruyucu tedbirler alınmalı, ilaçlı yem insanlardan, evcil hayvanlardan, gıda ve su kaynaklarından uzak tutulmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim