• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tarımsal ihracat alarm veriyor, yaş sebze ihracatı yüzde 73 azaldı

Tarımsal ihracat alarm veriyor, yaş sebze ihracatı yüzde 73 azaldı
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimin etkileri tarımsal dış ticaret verilerinde de kendini gösterdi.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimin etkileri tarımsal dış ticaret verilerinde de kendini gösterdi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin (AKİB) 2015/2016 Ocak-Şubat ayı sektör değerlendirme raporu yayınlandı. Rapora göre, 2016 Ocak-Şubat döneminde toplam narenciye ihracatı yüzde 34, taze sebze ihracatı yüzde 29, taze meyve ihracatı ise yüzde 4 oranında azaldı. Yaş sebze meyve ihracatındaki düşüş ise yüzde 73 olarak gerçekleşti.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde bir toplantı düzenleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Türkiye-Rusya krizinin tarımsal dış ticarete yansımasını rakamsal olarak açıkladı. Karademir, TÜİK'in dış ticaret verilerine göre 2015 yılının Ocak ayında Türkiye'den Rusya'ya 315 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ancak aynı kalemin 2016 Ocak ayında yüzde 66 azalarak 107 milyon dolara düştüğünü belirtti. Krizin tarımsal dış ticarete yansımasının ise AKİB raporlarında görüldüğünü ifade eden Karademir, Türkiye'nin 2015 Ocak-Şubat'ı ile 2016 Ocak-Şubat'ı karşılaştırmasına göre toplam narenciye ihracatı yüzde 34, taze sebze ihracatı yüzde 29, taze meyve ihracatı ise yüzde 4 oranında azaldığını vurguladı.

"RUSYA'YA YAŞ SEBZE MEYVE İHRACATI YÜZDE 73 DÜŞTÜ"

İhracatta en fazla azalışın elma, çay, domates, portakal, mandarin, çilek, üzüm gibi ürünlerde yaşandığının altını çizen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı, ülkeler bazında ise en fazla azalışın Rusya ile yaşandığını ifade etti. Rusya ile toplam yaş meyve ve sebze ihracatı 2015 Ocak-Şubat'ta 143 milyon dolarken, 2016 Ocak-Şubat'ta 38 milyon dolara düştüğüne vurgu yapan Karademir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık yüzde 73'lük bir düşüş söz konusu. Sadece Rusya ile değil, Irak ile yüzde 23'lük, Suriye ile yüzde 45'lik, Bulgaristan ile yüzde 26'lık düşüşler söz konusu. Bu düşüşler Ukrayna, Romanya, Beyaz Rusya ve İsrail ile yapılan ihracat artırılarak karşılanmaya çalışılsa da, bunun da işe yaramadığı toplam tarımsal ihracatta yaşanan düşüşten anlaşılıyor."

Narenciye ihracatının en çok Rusya ve Irak'a yapıldığını belirten Semih Karademir, bu nedenle narenciye çiftçisini zor günler beklediğini ifade etti. Antalya'da domates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıların Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında Adana'da turunçgil üreticilerinin yaşayacakları sorunların habercisi olduğuna vurgu yapan Karademir, sözlerini şöyle tamamladı: "Çok geç olmadan yetkilileri üreticilerimizi desteklemeye davet ediyoruz. İhracatçılarımıza yeni pazarlar bulunmasına yardım edilmelidir. Bu sırada yaşanacak zararları minimuma indirmek için çiftçilerimiz çeşitli koruma önlemleri ile desteklenmelidir."Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim