• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Tarım Sigortasındaki Artışa Çiftçiler Tepkili

Tarım Sigortasındaki Artışa Çiftçiler Tepkili
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, tarım sigortası primlerinin çok yüksek olduğunu belirterek bu sorunun çözülmemesi durumunda çiftçilerin...

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, tarım sigortası primlerinin çok yüksek olduğunu belirterek bu sorunun çözülmemesi durumunda çiftçilerin şehirlere göç edeceğini söyledi.

Tarım sigortası primlerin 436 TL'ye yükselmesi çiftçileri kara kara düşündürüyor. Primlerin yükselmesi nedeniyle bir çok çiftçi üzerlerine kayıtlı tarlaları sildirerek kent merkezine göç etmek zorunda kalıyor. Malatya Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, devletin çiftçilerin sosyal güvenlik haklarının oluşması için yürürlüğe koyduğu tarım sigortasının ilk etapta üreticiler için oldukça uygun olduğunu ancak bu yıl fiyatın yükselmesi nedeniyle bir külfet oluşturduğunu söyledi. Bu yıl tarım sigortası priminin 436 TL'ye yükseldiğini ifade eden Solmaz, "Bundan dolayı çiftçiler kendi atlarına kayıtlı arazileri odamıza gelerek sildirmek zorunda kalıyor. Çünkü geçimlerini sağlayamıyorlar, bu sigorta primlerinin ödeyecek kadar gelirleri olmadığı için doğal olarak tarımdan vazgeçiyorlar" diye konuştu. Üreten kesim olan çiftçilerin mutlaka köylerinde kalarak üretimlerine devam etmesi gerektiğini belirten Solmaz, ancak primlerin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin şehirlere göç ederek sigortalı bir iş aradıklarını söyledi. Yetkililere seslenen Solmaz, bu soruna muhakkak çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Solmaz, "Devletin desteğinin artması, bu insanların tekrar köylerde hayatlarını ikame etmelerini sağlayacaktır. Çünkü bu insanlar üretmediği müddetçe biz şehirde yaşayan tüketiciler olarak temel ihtiyaçlarımız karşılanamaz hale gelir" diye konuştu.

Bu durumun da ülkeyi dışa bağımlı hale getireceğini savunan Solmaz, "Bu nedenle devletimiz bu soruna biran önce çare bulması gerekiyor. Çiftçilerimizin sosyal güvence primlerine katkı sağlanarak üreticilerimizin rahatlıkla kendi bölgelerinde çalışarak üretime katkı sağlamaları gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim