• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

“Tarihte Ermeniler Ve Ermeni Meselesi” Sempozyumu

“Tarihte Ermeniler Ve Ermeni Meselesi” Sempozyumu
Samsun'un İlkadım İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen "Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi" konulu sempozyum başladı.

Samsun'un İlkadım İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen "Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi" konulu sempozyum başladı.

18-20 Aralık tarihleri arasında Serra Otel'de yapılacak "Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi" başlıklı 3. Uluslararası İlkadım Sempozyumu'nun açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Sempozyum öncesi açılış konuşmasını yapan İlkadım Kent Konseyi Başkanı ve Sempozyumun Genel Koordinatörü Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, "Ermeni meselesi bugün tekrar Rusya tarafından tekrar gündeme getirilmek isteniyor. Gelecekte de bunlar rahat durulmayacak. Bunlar tekrar Türkiye'nin önüne getirilecek. Zor bir coğrafyada devlet kurduk. Bedelini ödeteceklerdir. Türkler bin yıldır Anadolu'da bu bedeli ödüyor. Bütün sorunun hepimiz burada farkındayız. Büyüyen ve bölgesinde güçlü olacak bir Türkiye'yi istemiyorlar" dedi.

TOK: "ERMENİ ÖRGÜTLERİ SAVAŞ HALİNDEKİ OSMANLI ORDUSUNU SIRTINDAN HANÇERLEDİ"

Ermenilerin, Osmanlı Devleti'ni 1. Dünya Savaşı'nda sırtından hançerlediğini belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Asırlardır Türk devletlerinin hakimiyeti altında adalet ve huzur içersinde yönetilmiş olan Ermeniler, 19. yüzyıl milliyetçilik hareketleri çerçevesinde büyük güçlerin kışkırtmalarıyla 100 yılın son çeyreğinden itibaren Osmanlı İmparatorluğu yönetimine karşı bir takım isyan ve terör hadiselerine girişmiş. Osmanlı ülkesinde büyük bir asayişsizlik meydana gelmiştir. Sultan 2. Abdulhamid Han dönemi boyunca Osmanlı Devleti'nde birçok terör faaliyeti gerçekleştiren Ermeniler, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'na girmesini kendi emelleri açısından büyük bir fırsat olarak değerlendirmişlerdir. O dönemde özellikle Rusya ve büyük güçlerin desteğini alan ayrılıkça Ermeni örgütleri savaş halinde olan Osmanlı ordusunu sırtından hançerleyerek büyük bir ihanet içersinde olmuşlardır. Ecdadımızın yıllarca idaresinde barındırıp, ayrıcalıklı muamelesi yaptığı Ermeniler kendilerine gösterilen hürmet ve hoşgörüyü unutup, devletin en nazik zamanda, savaş ortamında savunmasız, kadın, çocuk ve yaşlıları hunharca katletmekten geri durmamışlardır. Bugün Ermeni diasporası ve arkasındaki batılı güçler 1. Dünya Savaşı dönemindeki söz konusu olayları çarpıtarak sözde Ermeni soykırımı adı altında ülkemiz aleyhine yoğun bir karalama kampanyası yürütmektedirler. Söz konusu bu çabaların asıl niyetinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin Orta Doğu ve bölgesinde güçlü bir devlet olmasını engellemek amacına yönelik olduğu aşikardır" diye konuştu.

BAŞKAN YILMAZ: "SORUNU SİYASİ TARTIŞMA MALZEMESİ YAPMAYALIM"

Ermeni meselesi konusunun bilim insanlarına bırakılması gerektiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Ermeni meselesi sürekli belli unsurlar tarafından kaşınarak Türkiye'nin sürekli önüne konmaya çalışılıyor. Bizim ülkemizin dış politikasının omurgasını oluşturan söylem şudur: Ermeni meselesini bilim insanlarına bırakalım. Bilim insanları otursun açılsın bütün arşivler orada Ermeni meselesinin içinde yatan problemleri ortaya koysunlar tartışsınlar ve müzakere etsinler. Oradan çıkan sonucu biz gelecek yaşamda kullanalım. Bu konuyu siyasilerin siyasi tartışmalarına malzeme yapmayalım. Çünkü Ermeni meselesi sürekli belli unsurlar tarafından kaşınarak Türkiye'nin önüne konmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.

BAŞKAN YILMAZ: "TARİHİ YOLU ORTAYA ÇIKARACAĞIZ"

Atatürk'ün Samsun'dan Amasya'ya gidişi sırasında kullandığı tarihi yolu ortaya çıkaracaklarını belirten Başkan Yılmaz şunları kaydetti: "Atatürk Samsun'dan çıkıyor Havza'ya gidiyor. "Havza'da kaplıcada kaldı" diyoruz, ancak Atatürk'ün Samsun'dan Havza'ya gidişi bile büyük bir macera. O yıllarda Samsun'un bütün dağları Ermeni ve Rum çeteleri ile dolu. Atatürk'ün buradan Havza'ya gidişi sırasında verdiği mücadele bile Kurtuluş Mücadelesi'nin önemli bir aşaması. Atatürk'ün kullandığı yolun yok olup gitmemesi için şimdi bir çalışma başlattık. Yoğun bir şekilde bunun üzerinde çalışıyoruz."

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. 2 gün boyunca devam edecek sempozyumda Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden ve yurt dışından gelen toplam 81 akademisyen ve bilim adamları Ermeni meselesini tartışarak tüm yönleriyle ele alacaklar. Sempozyumda ayrıca 79 adet tebliğ sunulacak.

“Tarihte Ermeniler Ve Ermeni Meselesi” Sempozyumu

“Tarihte Ermeniler Ve Ermeni Meselesi” Sempozyumu

“Tarihte Ermeniler Ve Ermeni Meselesi” Sempozyumu

“Tarihte Ermeniler Ve Ermeni Meselesi” Sempozyumu

“Tarihte Ermeniler Ve Ermeni Meselesi” Sempozyumu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim