• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Tarihi Trenin Restorasyonu Başladı

Tarihi Trenin Restorasyonu Başladı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Sümerbank Basma Fabrikası'nın açılış törenine getiren tarihi trenin restorasyonu Nazilli Belediyesi tarafından başlatıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Sümerbank Basma Fabrikası'nın açılış törenine getiren tarihi trenin restorasyonu Nazilli Belediyesi tarafından başlatıldı.

Nazilli Belediyesi tarihine sahip çıkmaya devam ediyor. Tarihi tren Gıdı Gıdı'nın restore edilerek Nazilli'de seferlere çıkmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, Sümerbank Basma Fabrikası'nın açılış töreni için Nazilli'ye getiren, diğer tarihi Trenin restorasyonuna başlandı. Atatürk'ü Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının açılışında Nazilli'ye getiren Nostaljik trenin restorasyon çalışmaları trenin bulunduğu Sümerbank Tren Garı'nda Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın gözetiminde başlatıldı. Bu özel trenin öncelikle temizlenerek aslına uygun bir şekilde boyanarak bakım ve tadilatının yapılacağını belirten Başkan Alıcık restorasyonun tamamlanmasının ardından treni, Nazilli Belediyesi tarafından hazırlıkları sürdürülen Sümerbank Müzesine konulacağını ifade etti. Basma müzesi olarak açılacak Müzenin çarşı içinde her kesin rahatlıkla ziyaret edebileceği bir müze olması için uğraş verdiklerini vurgulayan Haluk Alıcık, restorasyonunu yaptıkları lokomotifin Atatürk'ü 9 Ekim 1937'de Nazilli'ye getirdiğini anımsatarak, "Bu lokomotifimiz atıl haldeydi. Biz bu tarihi lokomotifimizi Nazilli Belediyesi olarak restore ettireceğiz. Ama seferlere çıkarmayacağız. Bu lokomotifimiz bizim için çok önemli. Bu trenimizi restore edilmesinin ardından Sümerbank Müzesi'nde Sümerbank basmaları ve çeşitli Sümerbank dokümanları ile birlikte sergileyeceğiz. Bu müzemizin çarşı içerisinde olmasını istiyorduk ve sonunda Nazilli'de İstasyon garında tarihi bir ev bulduk. Bu tarihi evimizi de Devlet Demir Yolları Müdürlüğünden alarak restore edeceğiz ve Basma Müzesini en kısa zamanda hayata geçireceğiz " dedi.

Daha önce restore edilen Gıdı Gıdı Trenine 250 bin lira para harcandığını hatırlatan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık "Gıdı Gıdı lokomotifi ilçeye güzel bir ahenk ve hareketlilik kazandırdı. İyi de oldu. Sümerbank ile bütünleşmiş ve hayat vermiş olan bu tren Nazilli'leri eski günlerine götürdü. Şimdi bir Nostaljiyi daha yeniden canlandırmak istedik ve kolları sıvadık. Daha önce hayata geçirdiğimiz trenimizi hafif raylı sisteme geçirerek nostalji seferleri yapmayı hedefliyoruz. Şu anda restoresine başladığımız lokomotifimiz Atatürk'ün bize bir mirasıdır. Onun anısını Nazilli'de yaşatmak bizim için önemli. Bu bölge 1980 öncesinde çok önemli bir bölge idi. Bir eğlence merkezi idi. Bu bölgede her türlü etkinlikler yapılmakta idi. Yukarı Nazilli'deki vatandaşlarımız eğlenmek için buraya geliyorlardı. Tabi o yıllarda buraya gelmek bir ayrıcalıktı. İşte bizler tekrar o eski yılları yaşatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarihi Trenin Restorasyonu Başladı

Tarihi Trenin Restorasyonu Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim