• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Tarihi Külliyede restorasyon yıkım getirdi!

Tarihi Külliyede restorasyon yıkım getirdi!
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde 420 yıllık tarihi Sinan Paşa Külliyesi’nin duvarı restorasyon çalışmaları kapsamında kamyonların giriş çıkışı için yıkıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon için Sama İnşaat’a ihale ettiği çalışmaları şu anda taşeron şirket yürütüyor. Restorasyon çalışmalarının sürdüğü külliyede birkaç gün önce duvarın yıkılarak kapı açıldığını belirten Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Plan-Bütçe Komisyonu üyesi Ercan Özel, “Yenişehir 1920 ve 1921 yıllarında Yunan işgaline uğradı beş kez ve ciddi bir tahribat gördü. Yunan askerleri yedi kıtada hüküm sürmüş Osmanlı eserlerine saygı gösterdi, bu kervansaraya bu manada zarar vermedi” dedi.

Duvarın araçların girmesi için yıkıldığını anlatan Ercan Özel, “Araçların girmesi için tarihi bir duvar yıkıldı ki, buraya iki tane araçların girmesi için yol var, onlar kullanılabilirdi. Yetkileri görevi çağırıyoruz, bu bir vatandaşlık görevidir. Burada çok ciddi bir tahribat yapılmıştır, tarih burada özenle yağmalanmıştır” diye konuştu. Soruşturma başlatıldı ama…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda bir soruşturma başlattığı yönünde bilgiye ulaştıklarını kaydeden Özel, şöyle devam etti: “Kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge müdürlüğü bu konuda bir rapor hazırlıyor sayın müsteşara sunmak üzere. Sanırım bir kaç hafta içinde sonuçlanacaktır. Ama şu bir gerçek ki bu duvar artık yerine gelmeyecek ve buraya bir şey yapılsa bile bu bir yama şeklinde olacaktır.”

Firma yetkilisi: Zaten sökülecekti Duvarda büyük bir çatlak olduğu için yıkım işleminin gerçekleştirildiğini savunan firma yetkilisiyse, şunları söyledi: “Zaten sökülecekti, biz de o sürede idareyle de görüştük ve çok büyük olmamak kaydıyla, küçük araçlarla eşya getirip götürürken kullanılabilir diye konuşmuştuk. Anıtlar Kurulu’ndan geçmiş bir karardı. Bunun dışında yine türbelerin içlerinde de çatlaklar var ve onları da birçoğunuzda buradaki gibi sökeceğiz.”

İstanbul Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim