• BIST 9693.46
  • Altın 2509.35
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nın ’Dualı Çayırı’ Yenilendi

Tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nın ’Dualı Çayırı’ Yenilendi
Edirne'de, bu yıl 655'incisi düzenlenecek olan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi "dualı çayır" olarak adlandırılan Er Meydanı'nın zemini yenilendi.

Edirne'de, bu yıl 655'incisi düzenlenecek olan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi "dualı çayır" olarak adlandırılan Er Meydanı'nın zemini yenilendi.

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve bu yıl 655'incisi gerçekleştirilecek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Er Meydanı zemini yenilendi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaklaşık 5 bin dönüm arazi üzerinde 3 tona yakın doğal çimin kullandığını ve zemin yenileme çalışmalarının 1 milyon TL'ye mal olduğunu kaydetti.

"RADİKAL BİR KARAR ALARAK ZEMİNİ YENİLEDİK"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dünyada, olimpiyatlardan sonraki en eski ve kesintisiz spor organizasyonu olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı alanda ciddi bir bakım çalışmasına girdiklerini belirterek, "Bu yıl 18-24 Temmuz 2016 tarihlerinde, Kırkpınar'ın 655'incisini gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz yıl güreşlerde çok fark edilmedi ama zeminin artık yorulmuş olması, bu bölgenin eski bir ormanlık alan olması nedeniyle mevcut ufak tefek de olsa ağaç köklerinin olması, bu bölgeyi su basması nedeniyle zeminin süreç içerisinde deforme olmasından dolayı ciddi bir çalışma yapmak gerekiyordu. Arkamda görmüş olduğunuz çimenlik alan ki buna "Kırkpınar Çayırı" deniliyor yağlı güreş literatüründe. Kırkpınar çayırını, biz Edirne Belediyesi olarak radikal bir kararla komple temizlemeye karar verdik. Buradaki çimeni tamamen kaldırdık. Buradan yaklaşık 40 kamyondan fazla rusubat taşıdık, yaklaşık 25 santimetreye yakın da kotunu düşürdük. Pehlivanlarımız güreşirken herhangi bir yaralanmaya, herhangi bir sakatlanmaya maruz kalmasınlar diye, ayrıkları ve ağaç köklerini temizledik. Bilahare, bu alanı son teknoloji kullanılarak düzledik ve üzerine daha doğal çimin yetişebilmesi için alüvyon toprakları, "mil" adını verdiğimiz yaklaşık 30 kamyon topraklardan serdik" dedi.

"5 BİN DÖNÜM ARAZİDE DOĞAL 3 TON ÇİM KULLANDIK"

Zemin yenileme çalışmalarında kullanılan çimin özellikleri ve işlemlerin süreçlerini anlatan Başkan Gürkan, şunları kaydetti:

"Buradaki çimenin özelliği şu; bir kültür çimi değil. Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün doğal ortamda yetiştirdiği doğal bir çim bu. Yani bunun içerisinde hem üzerindeki çok fazla baskıya dayanabilecek, yürümeye ve ağırlığa dayanabilecek, diğer taraftan da pehlivanlarımızın yağlı güreşmesi nedeniyle üzerlerinden akan yağın çime, ota zarar vermeyecek şekilde bir doğal bir çam var. Onları serdik. Bu alanın toplam büyüklüğü 4 bin 750 metrekare yani 5 dönüme yakın bir alan Kırkpınar çayırı. Bazı bölgelerde ise protokol tribünü önü ve kameraların bulunduğu alanlarda farklı bir çim uygulaması gerçekleştirdik. Çünkü bu bölgeler en çok yürüyüşün yapıldığı, fotoğraf sanatçılarının, kamera kullanıldığı ve ödül törenlerinin yapıldığı alan olduğu için en çok baskı bu bölgede oluyor. Bu bölgeye de farklı bir yöntemle bozulmayacak bir çim uygulaması yaptık, yakında çıkacak."

"PEHLİVANLARIN ZEMİNE BAĞLI SAKATLIKLARININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

Gürkan, bu yıl 18-24 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 655'inci Kırkpınar'a bu bölgenin yetiştirileceğini belirterek, "Pehlivanlarımız, burada bu yıl daha nezih bir ortamda, daha düzgün bir ortamda, daha doğal bir çayırda herhangi bir yaralanmaya, sakatlanmaya maruz kalmadan daha güzel bir Kırkpınar'ı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"TOPLAM MALİYETİMİZ 1 MİLYON TL'Yİ BULDU"

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı alanda, zemin yenileme çalışmalarının tamamen Edirne Belediyesi'nin kendi imkanlarıyla tamamlandığına değinen Gürkan, "Burasını maliyet olarak tamamen kendi imkanlarımızla yaptık. Tabi ki bir maliyeti var. Ama bizim kendi elemanlarımız ve daha önceden yetiştirdiğimiz doğal çimi kullandık. Bize maliyeti yaklaşık 1 milyon TL'yi buldu. Çünkü burada 3 tona yakın çim tohumu kullanıldı, çok farklı gübre teknikleri kullanıldı, hem sıvı gübre hem de doğal gübre olmak üzere. Hepsini üst üste koyduğumuzda 1 milyon TL'ye yakın masrafımız oldu kendi maliyetimizden kaynaklanan ama Kırkpınar için helal olsun diyoruz, çünkü UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmiş bir organizasyon bu ve 654 yıldır kesintisiz devam ediyor. Bu yıl da inşallah 655'incisini hep beraber gerçekleştireceğiz" dedi.

Tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nın ’Dualı Çayırı’ Yenilendi

Tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nın ’Dualı Çayırı’ Yenilendi

Tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nın ’Dualı Çayırı’ Yenilendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim