• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

'Tarihi dut ağacı koruma altına alınsın'

'Tarihi dut ağacı koruma altına alınsın'
Samsun'da Dutbucak Sokak'ta bulunan tarihi "dut ağacı" için mahalle sakinleri seferber oldu.

Samsun'da Dutbucak Sokak'ta bulunan tarihi "dut ağacı" için mahalle sakinleri seferber oldu. Kim ya da ne zaman dikildiği bilinmeyen dut ağacı zamana meydan okurken, mahalleli ağacın koruma altına alınmasını istedi.

Samsun'un Terme ilçesi Akbucak Mahallesi Dutbucak Sokak'ta bulunan ve eskiden köyün isminin Dutluk köyü olarak anılmasını sağlayan tarihi ağaç için mahalleli çağrıda bulundu. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü'ne koruma için başvuruda bulunacak olan mahalleli, "Dedelerimizin babası, dedeleri döneminde dahi bu ağaç buradaydı. Yaşayan bir tarihi emanete sahip çıkmak için bu ağacın koruma altına alınmasını istiyoruz." dedi.

79 yaşındaki Mehmet Ali Keleş isimli vatandaş, "Bu dut ağacı bizim ben kendimi bildim bileli var. Dedem bize anlatırdı, bu ağaç onun babası zamanında olduğunu bu ağaç çok eski bir dut ağacı. Farklı bir ağaç normal bildiğimiz dut ağaçlarına da benzemiyor. Kalınlığını 5 adam el ele tutuşsa birbirine kavuşamıyor. Hatta eskiden köyümüzün ismini de bu dut ağacından alarak Dutbucağı köyü olarak anılıyordu. Sonradan ismi değiştirildi." ifadelerini kullandı.

BİZDEN SONRAKİ NESİLLERE DE AKTARILMALI

Aynı mahallede yaşayan Mustafa Çakan (59), şunları kaydetti: "Bu ağaç yaşayan bir tarih niteliğindedir. Bu köyden herkes bu ağacı bilir. Köyümüzün sembolü olan bu ağacın koruma altına alınmasını istiyoruz. Bizler bu ağacın altında büyüdük, bizim çocuklarımız ve torunlarımız da bu ağacın altında oynayarak büyüdü. Onlardan sonraki nesillere de aktarılması için bu ağacın koruma altına alınmasını istiyoruz. Önüne gelen ağaca zarar veriyor. Ağacın üzerinden elektrik telleri geçtiği için dallar tellere değmesin diye gelişi güzel kesiliyor ve zarar veriliyor. Bu ağaç koruma altına alınsa, elektrik güzergahı değiştirilse bu ağaç daha da gelişir ve gelecek nesillere yaşayan tarih olarak kalır. Yetkililerden 3-4 asırlık olduğunu düşündüğümüz bu ağacın koruma altına alınmasını istiyoruz."Cihan

'Tarihi dut ağacı koruma altına alınsın'

'Tarihi dut ağacı koruma altına alınsın'

'Tarihi dut ağacı koruma altına alınsın'

'Tarihi dut ağacı koruma altına alınsın'

'Tarihi dut ağacı koruma altına alınsın'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim