• BIST 9732.98
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Tarihi binanın çatısı otel için yıkıldı

Tarihi binanın çatısı otel için yıkıldı
İstanbul Karaköy'de 2. sınıf tarihi eser bina olan Fransız Geçidi İş Merkezi'nin çatı katının bir kısmı, yandaki otel inşaatında çalışan kişilerce yıkıldı.

İstanbul Beyoğlu Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi Mumhane Caddesi üzendeki Fransız Geçidi İş Merkezi'ndeki inşaatta olay meydana geldi. İddiaya göre, 2. sınıf tarihi eser olan Fransız Geçidi İş Merkezi'nin yanında inşası devam eden otelin yetkilileri, binanın çatısının bir kısmının kendi alanlarına girdiğini iddia ederek yıkmak istedi. Durumu fark ederek çatıya çıkan han görevlisi Ali Ekber Fırat, çatının bir kısmının inşaat çalışanları tarafından matkapla yıkılmaya çalışıldığını gördü. Yıkım çalışmasını cep telefonuyla görüntüleyen Fırat inşaatın yetkililerine, “Bunun hafif cezası olduğunu biliyorsunuz değil mi? Şu an siz tarihi binayı kırıyorsunuz. Bilginiz olsun. Sonra ben bilmiyorum deme” diyerek uyardı. İnşaattaki yetkililer ise, “Delil yapmaya mı çalışıyorsun? Çok iyi” diyerek duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine yetkili, kendisini çektiğini bahane ederek Fırat'tan çekimi durdurmasını istedi. Fırat'ın “Seni çekmiyorum, yıkımı çekiyorum” demesi üzerine sinirler iyice gerildi. Birbirleriyle bir süre tartışan taraflardan inşaat çalışanı bir anda çatıdaki Fırat'a saldırmak istedi. Şahsın inşaattaki diğer çalışanlar tarafından tutulması sonucu ortam sakinleşti. Olayın ardından inşaat çalışanları yıkıma devam etti.

"PEK ÇOK FİLME KONU OLDU"

İş merkezinin avukatı Pınar Kılıç, binanın 2. sınıf tarihi eser bina olduğunu belirterek, “Her şeyimiz ruhsatlı, yasal, resmidir. Zaten tarihi eser olduğu için izin almak suretiyle de olsa kolay kolay bir tadilat yapamıyorsunuz. Hal böyleyken binanın yan tarafındaki otel inşaatının yetkilileri, bizim ruhsatlı gözüken duvarımızın bir kısmını kendi alanlarına tecavüz etmiş bahanesiyle yıktılar. Arkadaşlarımızın uyarmasına ve binanın özel mülkiyet alanı olduğunu söylemesine rağmen dinlemeyerek yıktılar. Böylece bir sorunumuz ortaya çıktı. Şikayetçi olacağız. Bu yapılan hem mülkiyet hakkına saldırıdır hem de burası Karaköy'ün göbeğinde son derece nadide tarihi bir binadır. Pek çok filme ve romana konu olmuş Fransız Geçidi İş Merkezidir. Dolayısıyla bu eylemi gerçekleştirenler hakkında biz hukuki olarak sonuna kadar hakkımızı arayacağız” dedi.

İş Merkezi'nin görevlisi Ali Ekber Fırat ise, olayın 6 Mayıs günü başladığını ifade ederek, “Bütün resmi işlemlere başvurduk. Belediyeleri, zabıtaları aradık ve geldiler. Resimleri çektiler. Bizde şikayet dilekçelerimizi belediyeye verdik. Ona rağmen belediyeyi aradık ve herhangi bir yetkiliye ulaşamadık. Binanın yıkılamayacağını oradaki kalfalara ve yetkililere söylememize rağmen bizi rahatsız etmeyin, bize Beyoğlu Belediyesi izin verdi, yıkacağız gibisinden tehdit etti ve kırıma devam ettiler. Ben yıkımı görüntüleyince de, ‘Sen benim başımda duruyorsun, çekemezsin burayı ben işimi yapamıyorum' dedi. Bende haliyle kendisine buranın 2. sınıf tarihi eser bir bina olduğunu burada kırım yapılamayacağını hatırlatmama rağmen kırımı gerçekleştirdiler. Hatta bizi çekemezsiniz diye hakarette bulundular” diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim