• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Tarihi bezirhane gün ışığına çıkartıldı

Tarihi bezirhane gün ışığına çıkartıldı
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan tarihi bezirhane gün ışığına çıkartıldı.

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan tarihi bezirhane gün ışığına çıkartıldı. Restore edilen bezirhane ziyaretçilerini bekliyor.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Germir Mahallesi'nde yer alan ve bir zamanlar yaptığı işten dolayı merkez olan ticareti ile büyük bir önemi olan Germir Bezirhaneleri gün ışığına çıkarttıklarını söyledi.

Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 2015 yılı içerisinde tarihe dokunuş projesi ile ilçede bulunan birçok tarihi yapının restorasyonunun ve çevre düzenleme çalışmasının tamamlanarak şehrin kültür ve turizmine kazandırıldığını söyledi. Kentsel Tasarım Müdürü Gürcan Senem ile birlikte Melikgazi Belediyesi'nde ilçede gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Büyükkılıç, gezi kapsamında Germir'de bulunan ve restorasyonu tamamlanan tarihi bezirhanede incelemelerde bulundu. Başkan Memduh Büyükkılıç, Germir'in 1900'lü yıllarda nüfusunun 6 bin civarında olduğunu ve bölgenin ekonomik ile sosyal düzeyinin yüksek olduğunu, bunda bezir yağı ticaretinin büyük katkısı ve öneminin bulunduğunu belirtti.

Bezirhanelerin, bezir yağı elde edilen küçük imalathanelerin ve bezir yağının; ızgın, zeyrek ve belemir gibi bitkilerin bezirhanede işlenmesi sonucu elde edildiğini ifade eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti: Germirimiz bizim için tarihi miras acısından çok önem arz eder. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış Germirimizdeki bezirhane diye bilinen ve 17 tane bölgemizde bulunan bezirhane adete bezir yağının merkezi biz onların bir tanesini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bir bakıma hem görsel açıdan hem tarihimize kültürümüze sahip çıkma acısından bu çalışmaları yapmış bulunuyoruz. Diğerlerinde birkaç tanesini yine hayat geçireceğiz. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bölgemiz bu bölgemizde bulunan kiliseler ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir."

Tarihi bezirhane gün ışığına çıkartıldı

Tarihi bezirhane gün ışığına çıkartıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim