• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Tarihçi Yurtsever’den Soykırım Yalanı Sergisi

Tarihçi Yurtsever’den Soykırım Yalanı Sergisi
Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever'in 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni, ABD ve Osmanlı arşivlerinde bulduğu çok sayıda fotoğraf, belge ve harita 20-24 Nisan tarihleri...

Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever'in 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni, ABD ve Osmanlı arşivlerinde bulduğu çok sayıda fotoğraf, belge ve harita 20-24 Nisan tarihleri arasında "Kadirli'den Dünyaya Tarihi Yansımalar" konulu açık hava sergisinde ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Cezmi Yurtsever, Osmanlı döneminde Adana'dan Halep'e giden Ermeniler'in bandoyla karşılanmasının Ermeni Soykırımı'nın yalan olduğunu gösterdiğini ileri sürdü. 1915 yılında yaşanan olaylarla ilgili Osmanlı, Ermeni ve Batı ülkelerindeki arşivlerde yaptığı araştırmalarda çok sayıda belge bulduğunu açıklayan Yurtsever, şöyle konuştu:

"Özellikle Osmanlı'nın son döneminde Ermeni yardım çalışmalarını yürüten Armenian General Benevolent Union (AGBU) kuruluşunun 1915 ve sonrasında Osmanlı Ermenileri ile ilgili sürgün, göç, ve yerleşim çalışmalarını yansıtan çok sayıda fotoğraf ve belgeye ulaştım. AGBU'nun fotoğraf arşivinde bulunan 1915 yılı mayıs ayında Ermeni Tehciri'nin başlaması ile birlikte Halep'e gelen ilk kafilenin Osmanlı yöneticileri ve halktan ileri gelenler tarafından bando ile karşılanması fotoğrafına ulaştım. Bu fotoğraf Ermeni Soykırımı'nın yapıldığı görüşlerini ısrarla savunan ve tarihe ön yargılı bakan çevreler ve tarihçiler için çok önemli bir belge özelliği taşıyor. Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı günlerde, Erzurum üzerinden Erzincan'a kadar yaklaşan Rus askerlerinin ve onlarla işbirliği yapan isyancı Ermeni komitacılarının yaptığı vahşi katliamların yaşandığı günlerde Osmanlı yönetiminin savaş şartları sona erinceye kadar Anadolu Ermenileri'nin bir kısmını Suriye'ye zorunlu göç ve yerleşime göndermesi esnasında yaşanan insani bir olayı yansıtıyor ve Adana'dan Halep'e gelen Ermeniler bando ile tören yapılarak karşılanıyor. Bu fotoğraf Ermeni Soykırımı olayının koskoca bir yalan olduğu görüşlerini de gözler önüne seriyor olması bakımından Emeni Arşivlerinde bulunan önemli bir belge bakımından önemli."

Ermeni diasporasına bağlı tarihçilere de seslenen Yurtsever, "Ermeni AGBU Arşivinde bulunan "1915 yılında Adana Ermenileri'nin Halep'te bando ile karşılanması" fotoğrafındaki gerçekleri nasıl açıklarsınız?" diye sordu. Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde açacağı sergiye ilişkin de bilgiler aktaran Yurtsever şunları söyledi:

"Ermeni, ABD ve Osmanlı Arşivlerinde bulduğum 1915 olayları ile ilgili çok sayıda fotoğraf belge ve haritayı "Kadirli'den Dünyaya Tarihi Yansımalar" konulu açık hava sergisinde 20-24 Nisan tarihlerinde halkın bilgisine sunulacak. Bu sergiye "Ermeni konusuna" ilgi duyan herkesi davet ediyorum. Sergi kapsamında yer alan önemli belgelere göre, 1915 yılında ABD'nin Halep Konsolosu Jackson'un iskan raporları. Ermenilerin Deyrizor ve Rakka yöresindeki yerleşim yerlerinin Osmanlı arşivinde bulunan haritası. 1921 yılına gelinceye kadar 817 bin Ermeni'nin Tehcir sonrası Anadolu'dan ayrılarak dünyanın çeşitli ülkelerine gittikleri hakkında ABD Arşivinde bulunan raporun tanıtılması ile ilgili belgeler ve fotoğraflar sergilenecek."

Tarihçi Yurtsever’den Soykırım Yalanı Sergisi

Tarihçi Yurtsever’den Soykırım Yalanı Sergisi

Tarihçi Yurtsever’den Soykırım Yalanı Sergisi

Tarihçi Yurtsever’den Soykırım Yalanı Sergisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim