• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Tarihçi Yavuz Bahadıroğlu Erzincan’da Gençlik Söyleşilerine Katıldı

Tarihçi Yavuz Bahadıroğlu Erzincan’da Gençlik Söyleşilerine Katıldı
Çınaraltı Gençlik Söyleşileri programı kapsamında Erzincan'a gelen Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun "Tarihe Yazılanlar" konulu söyleşide gençlerle...

Çınaraltı Gençlik Söyleşileri programı kapsamında Erzincan'a gelen Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun "Tarihe Yazılanlar" konulu söyleşide gençlerle bir araya geldi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Erzincan İl Müdürlüğü'nce "Çınaraltı Gençlik Söyleşileri Projesi" kapsamında Erzincan Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda düzenlenen söyleşide konuşan Tarihçi - Yazar Yavuz Bahadıroğlu, geçmişten günümüze anlatılan ve yazılan tarih ile ilgili olarak kafalarda soru işaretleri bıraktı.

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, KYK İl Müdürü Fevzi Sarıçiçek ve bazı kurum müdürleri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaşların katıldığı söyleşi, aralıksız olarak dinlendi. Tarihi ele alan ve günümüzde anlatılan tarihi olayları değerlendiren Tarihçi - Yazar Yavuz Bahadıroğlu, "Tarihle ilgili bazı meseleler kafaları karıştırıyor ve öğrenmeye çalışıyorsunuz. Farklı kitaplar okumaya başlıyorsunuz. Onlardan anlıyorsunuz ki, birileri bize yalan söylüyor. Bunun doğrusunu aramak da vicdan borcu haline geliyor. Tarihin tartışılmayan, konuşulmayan, konuşulması yasak kapsamında tutulan konulara dikkatleri çekerek gün ışığına çıkması için buradayım." dedi.

Uzun süren sohbetinde bir konuyu ele alan Tarihçi Bahadıroğlu; "Cumhuriyet'in ilk dönemlerdeki tarihsel yaklaşımlar Osmanlı'yı karalama kampanyası halinde dönüştü. Çünkü tarihe ideolojik bakılıyorlardı. Bu düşünce onları Osmanlı'yı karalatmaya ve kirletmeye götürdü. Bunun yolu da ders kitaplarında ideolojik yaklaşımlar sergilemekten geçiyordu. Ders kitapları bir faciaya dönüştürüldü. Sadece Osmanlı'ya yönelik değildi bu karalama. Osmanlı'nın dinamiklerini de karalamaya yönelikti. Osmanlı ömrünü tamamlamıştı, Cumhuriyet olarak devam edilecekti. Bugün devletin adı değişse de milletin konumu değişmez. Aynı milletin devletleridir bunlar.

Böyle bir karalamaya gerek yoktu. Ama gerek olduğu zannedildi. Ve böyle bir yanlış konuma girildi. Şimdi ise yavaş yavaş düzeltmeler başlanıyor. Ders kitaplarında düzeltmeler yapılırken kızılca kıyamet de koparılıyor. Bir grup her şeyin eskisi gibi kalması gerektiğini, Osmanlı'ya ve Osmanlı'nın dinamiklerine düşman olmak gerektiğini düşünüyor. Ben kafalara bir kuşku ekmeye çalışıyorum. Böyle bir derdimiz var. Bunun üzerine biraz düşünün. Ve bunun aydınlanması için çaba gösterin" mesajını verdi.

BAZI DİZİ FİLMLERDE TARİH ÇARPTIRILIYOR

Tarihçi - Yazar Yavuz Bahadıroğlu, "Bugünü gerçekten okumak istiyorsanız Sultan 2. Abdülhamid'i süze süze anlaya anlaya okumak gerekiyor. Biz milli mücadeleyi verdik ama ancak 780 bin kilometrekarelik bir ülke kaldı elimizde. Televizyonda görülen her şeye inanmayın. Tarihi dizileri tarih zannetmekten vazgeçelim. Bunlar eğlendirmek içindir, tarih eğlendirmek için değildir. Tarih, dünyada yaşayan milletlerin köklerini anlatmak içindir. Bizim bazı dizilerimize baktığınızda kadın, koca padişahın ismini bile "Sülüman" diye söylüyor. Tarih bu dizinin neresinde anlamış değiliz" dedi

Tarihçi - Yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun uzun süren söyleşisinin ardından Vali Süleyman Kahraman, daha önce de tanıştığı Tarih Bahadıroğlu'na bu söyleşisinden dolayı teşekkür ederek, Erzincan Bakır İbrik hediye etti. Vali Kahraman ve Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu ve salondakiler daha sonra hatıra fotoğrafı çekildiler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim