• BIST 9693.05
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Tarih Ve Kültür Gecesi’ne Yoğun İlgi

Tarih Ve Kültür Gecesi’ne Yoğun İlgi
Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesi tarafından düzenlenen Tarih ve Kültür Gecesine, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesi tarafından düzenlenen Tarih ve Kültür Gecesine, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat'ın konuşmacı olarak katıldığı gecede, "Türk-İslam Medeniyetinin Yeniden İnşasında Maturidilik" konferansı düzenlendi.

Sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında çalışmalarını sürdüren TÜRKAV Kastamonu Şubesi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat'ın katılımıyla "Türk-İslam Medeniyetinin Yeniden İnşasında Maturidilik" konferansı düzenledi. Konferans öncesinde vefatının 23. yılında Kastamonu'nun meşhur hattatlarından Emrullah Demirkaya'nın hat yazıları sergilendi.

"TÜRKİYE'NİN KADERİ MÜSLÜMANLARIN KADERİDİR"

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Abdullah Ünal, İslam Dünyası'nda akan kana vurgu yaparak ölenin de öldürenin de Müslüman olduğunu ve savaşların ısrarla İslam Coğrafyası üzerinde cereyan ettirildiğinin altını çizdi. Bu gidişatın mutlak surette düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Abdullah Ünal, "Bizler yeni bir medeniyet inşasına yabancı bir gelenekten gelmiyoruz. Bu medeniyeti biz Hicaz'da kurduk, Anadolu topraklarında yeniden inşa ettik. Bugün ise, maalesef, İslam Medeniyeti'nin eski gücünden ve Müslümanların medeniyet iddiasından söz edilemiyor. Türk Milleti, gelecek açısından hayati önem taşıyan, tarihi bir dönüm noktasındadır. Bizler, dünya üzerinde etken olmak, onurlu bir şekilde yaşamak istiyorsak, yeni bir medeniyet hamlesine, Türk-İslam medeniyetinin yeniden inşasına ihtiyacımız vardır. Türkiye'nin kaderi bir buçuk milyarı aşan Müslümanların kaderidir" dedi.

"KENDİMİZİN FARKINDA OLALIM"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat ise, varlık-yokluk sınırında yaşanıldığını belirterek, Müslümanların ilimden habersiz yaşadıklarını söyledi.

Bilgiyi itibarsızlaştırmanın kime hizmet ettiğinin sorgulanması gerektiğinin vurgulayan Hasan Onat, Hz. Peygamber Efendimiz (SAV) "Aklı olmayanın dini yoktur" buyurarak aklı kullanmanın ehemmiyetine dikkat çekti.

"Şu anda fazla uzağa gitmeye gerek yok" diyen Onat, "Her gün ülkemizde kan akıyor. Askerlerimiz şehit oluyor. Suriye'de akan kanın haddi hesabı yok. Kimin silahı ile? Amerikan ordusunun silah sponsorlarının paraları ile insanlar ölüyor. Müslümanlar bunu anlayamıyorlarsa helak olmaya müstahaktırlar. Türkiye'nin kaderi bir buçuk milyarı aşan Müslümanların kaderidir. Yeni bir medeniyet inşa edilecekse bunun yeri Türkiye'dir. Çünkü bizim çok köklü dallarımız vardır. Bu millet, İslam medeniyetinin baş mimarı ise, bunu tekrar yapabilir. Yeter ki kendimizin farkında olalım, kendimize dönelim" diye konuştu.

"AKLINI KULLANMAYAN İNSAN KÖLEDİR"

Aklın, bilgiyle iş yaptığını ve bildikleriniz kadarıyla kendisini tanıyabileceği aynı zamanda insan olabileceğinizi söyleyen Onat, "Bu yüzden Kur'an'ın ilk emri "Oku!" dur. Bu medeniyet yine oku emrinin etrafında şekillenecektir. Okumak- bilmek ancak bilgiyle mümkündür. Bilimin olmadığı yerde medeniyet mümkün değildir. Yeni bir medeniyetin ilk basamağı okumak, bilimsel bilgiye sahip olmaktır. Okumak, özgürlüktür. Bedir Savaşı sonrası Allah Rasûlü (s.a.s.) esirleri Müslümanlara okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakıyor. Okuma yazma fiili esaretten bile insanı kurtarıyor. Sahabe, aklına yatmayan bir şeyi Rasulallah'a sormaktan çekinmiyor. Stratejik düşünmeyi gerçekleştiriyor. Vahiy yoksa istişare şarttır. Fakat biz bu gün; büyükler bir şey söyleyince "Hikmetinden sual olunmaz." diyoruz. Hâlbuki sual olunmayan hikmet, hikmet değildir. Din deyince Türklerin aklı başından gidiyor. Aklını kullanmayan insan köledir. Cennete gitmek istiyor musun? Bunun bir tek yolu var, çalışmak. Bu gün önce iman sonra bilgi anlayışı var" şeklinde konuştu.

"GEÇMİŞİ YANLIŞ ANLARSANIZ KUTSALLAŞTIRIRSINIZ"

İslam'ın, siyasi meseleleri insanın sorumluluğuna bıraktığına işaret eden Onat, şöyle konuştu: "Devletin dini adalettir, adalet yoksa orada İslam yoktur. Akıllı Müslüman yanlışların hamallığını yapmaz. Yüksek güven kültürü oluşturmamız lazım. Kur'an olmadan bu yüksek güven kültürünü yaratamazsınız. Cenab-ı Hak; akla destek olsun diye vahiy göndermiştir. Biz önce kendi bakış açımızı değiştireceğiz. Geçmişi yanlış anlarsanız kutsallaştırırsınız. Kutsallaşan mazi, ağırlığıyla sizi ezebilir."

Program sonunda, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan ve TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Abdullah Ünal, Prof. Dr. Hasan Onat'a teşekkür plaketi takdim etti.

Tarih Ve Kültür Gecesi’ne Yoğun İlgi

Tarih Ve Kültür Gecesi’ne Yoğun İlgi

Tarih Ve Kültür Gecesi’ne Yoğun İlgi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim