• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Tarih Sempozyumunda Hereke Fabrika-yı Hümayunu Ele Alındı

Tarih Sempozyumunda Hereke Fabrika-yı Hümayunu Ele Alındı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda II. Abdülhamid devrinde Türk ve ecnebi devlet adamlarının Hereke gezileri...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda II. Abdülhamid devrinde Türk ve ecnebi devlet adamlarının Hereke gezileri konusu işlendi.

Kocaeli'de düzenlenen Uluslar arası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'dan Türk ve ecnebi devlet adamalarının ile yerli, yabancı turistlerin Hereke gezileri ele alındı. Sempozyumda "İstanbul Entelektüellerinin 1906 Yılındaki Hereke Fabrikası Ziyareti" adlı bir sunum gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, Hereke'ye yapılan ziyaretleri dinleyicilerle paylaştı. Kuzucu, Osmanlının ilk sanayi tesislerinden olan Hereke Fabrika-yı Hümayununa yapılan turistik ziyaretleri öncesi ve ziyaret sırasında yaşananları aktardı. Ziyarete katılan gazetecilerin yazılarından hazırlanan bildiride döneme ve fabrikaya ilişkin bilgiler yer almakta.

Anadolu Demiryolu Şirketi'nin gazete ilanı ile Hereke'ye bir gezi düzenleyeceğini duyurduğunu ifade eden Prof. Kuzucu, gezilere yaklaşık 300 kişinin katıldığını söyledi. Grubun entelektüellerden oluşmasının ziyarete farklı bir hava kattığını aktardı.

Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, "Ziyaretçiler fabrikanın flatör dairesi, boya- hane, ipek depoları, demirhane, kimyahane, halıhane, resimhane, kumaş muayene odası ve diğer bölümlerini ayrı ayrı tetkik gezmişler; müessesenin mimarîsi, donanımı, işletme ve yönetim anlayışı, işçilerin verimi ve sair konularında ilginç değerlendirmeler yapmışlardır. 2 bin kişinin çalıştığı Hereke Fabrika-yı Hümayun'da çalışanların bin 200'ü kadındı. Padişahın hedefi fabrikada 4 bin kişi çalıştırmak. Maaşların 300 kuruş olduğu kaynaklarda yazılmakta. Ziyareti gerçekleştirenler 17 bin kuruşluk harcama yapıyorlar" bilgilerini paylaştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim