• BIST 9530.47
  • Altın 2477.439
  • Dolar 32.4179
  • Euro 34.6806
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C

TAPİ projesinde tarihi anlaşma

TAPİ projesinde tarihi anlaşma
Türkmenistan doğal gazını Afganistan üzerinden Pakistan ile Hindistan'a taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) projesinin hayata geçirilmesini...

Türkmenistan doğal gazını Afganistan üzerinden Pakistan ile Hindistan'a taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) projesinin hayata geçirilmesini hızlandırmak amacıyla yine bir anlaşmaya imza atıldı. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta projeye katılan ülkelerin ilgili şirketleri tarafından TAPİ projesi kapsamında yatırım anlaşmasına imza atıldı. Sözkonusu projenin hayata geçirilmesi için kurulan TAPİ Ltd konsorsiyumu, imzalanan yatırım anlaşması çerçevesinde tahsis edilecek 200 milyon dolardan fazla olan para kaynağı ile projenin fizibilite çalışmalarını gerçekleştirecek.

Türkmenistan'ın Petrolgaz Bakanlığı'nda TAPİ projesine katılan ülkelerin bakanları bir araya geldi. Toplantıya, Afganistan Petrol ve Maden Bakanı Daud S. Saba, Pakistan petrol ve tabii kaynaklardan sorumlu Devlet Bakanı Jam Kamal Khan, Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Shri Sambit Tripathy ve Asya Kalkınma Bankası temsilcileri katıldı.

Bakanlar düzeyindeki toplantının ardından yatırım anlaşmasına imza atıldı. Projeye katılan ülkelerin şirketleri tarafından imzalanan anlaşma kapsamında 200 milyon dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Bu mali kaynağın projenin fizibilite çalışmaları için kullanılması bekleniyor.

İmza töreninden sonra TAPİ projesine katılan ülke bakanları basın açıklamasında bulundu. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Yagşıgeldi Kakayev, 2010 yılında hükümetlerarası anlaşma ile resmiyet kazanan TAPİ projesinin 13 Aralık 2015 tarihinde temelinin atıldığını söyledi. Bugün imzalanan yatırım anlaşması ile projenin daha da hızlanacağını belirten Türkmen Bakan, Türkmenistan'ın kendi topraklarından geçecek 214 kilometrelik boru hattı için inşaat çalışmaların başladığını ifade etti.

Afganistan Petrol ve Maden Bakanı Daud S. Saba basına yaptığı açıklamasında, TAPİ projesinde bugüne kadar birçok anlaşmaya imza atıldığını ve bugün de proje için büyük bir önem taşıyan tarihi bir anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Pakistan Bakanı Jam Kamal Khan, bugün imzalanan yatırım anlaşması için uzun bir yolun geçildiğini kaydetti. TAPİ projesinin sadece bir ticari proje olmakla kalmayıp, aynı zamanda bölgeye barış ve istikrar sağlayacak önemli projelerden birisini teşkil ettiğini belirten Khan, şu an dünyada petrol ve diğer enerji kaynakların fiyatlarının istikrarsız olduğu dönemde, katılımcı ülkelerin TAPİ projesine yatırım yapmak için bir araya gelmelerinin büyük bir önem arz ettiğini belirtti.

Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı Shri Sambit Tripathy de konuşmasında, Hindistan hükümetinin bu projeye bağlı kalacağını belirtti. Hindistan'ın hızlı kalkınan bir ülke olduğunu ve ekonomik kalkınmada enerjinin önemli rol oynadığını söyleyen Hintli yetkili, yatırım anlaşması ile projenin real biçimde hayata geçirilmesi için adım atıldığını kaydetti.

33 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip TAPİ projesi ile Türkmen gazının Afganistan üzerinden Güney Asya'nın 2 devi Pakistan ve Hindistan'a ulaştırmak hedefleniyor. Projenin 2018 yılında teslim edilmesi hedefleniyor.

Proje, Türkmenistan'daki dünyanın en büyük 2. doğalgaz sahası konumundaki Galkınış sahasından başlayacak.

Cihan

TAPİ projesinde tarihi anlaşma

TAPİ projesinde tarihi anlaşma

TAPİ projesinde tarihi anlaşma

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim