• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3338
  • Euro 35.1962
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Tanzanyalı öğrenciler Türkiye'ye minnettar

Tanzanyalı öğrenciler Türkiye'ye minnettar
YTB'nin Türkiye Bursları sayesinde eğitimlerine Kocaeli Üniversitesinde devam eden Tanzanyalı Tıp Fakültesi öğrencisi Munga ve doktora öğrencisi Msongaleli, Türkiye'de bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) verdiği burslar sayesinde eğitimlerine Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) devam eden Tanzanyalı Tıp Fakültesi öğrencisi Akili Munga ve bilgisayar mühendisliği doktora öğrencisi Dawson Ladislius Msongaleli, Türkiye'ye minnettarlık duyuyor.

KOÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Munga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aslen Tanzanyalı olmasına rağmen kendini Kayseri Boyacı köylü olarak gördüğünü, manevi ailesinin Kayseri'de yaşadığını belirtti.

Munga, YTB'nin desteğiyle eğitimini sürdürdüğünü anlatarak destek olan herkese teşekkür etti. Beyin ve omurilik cerrahi olmayı hedeflediğini ifade eden Munga, şöyle devam etti:

"Tıp her yerde olduğu gibi burada da oldukça zor. Aklımdan Türkiye geçiyordu ama bursları kazanabileceğimi ummuyordum. Liseyi manevi ailemin yanında Kayseri'de okudum. Liseyi de kazandığım burs sayesinde okudum. Kendimi ne kadar bir Türk hissetsem de bir Tanzanyalı olmanın avantajıyla Türkiye Devleti'nin burslarından istifade ettim. Bu burs kazanan öğrencilerin bütün giderleri karşılanmaktadır. Oradan mezun olduktan sonra Türkiye Devleti tarafından verilen burslarla eğitimime devam ettim."

Ailesinin Tanzanya'da yaşadığını, 4 kardeş olduklarını aktaran Munga, Türkiye'de olmasından dolayı ailesinin mutlu olduğunu belirtti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tanzanya ziyareti beni gerçekten çok heyecanlandırdı"
Türk insanlarının çok misafirperver olduğuna dikkati çeken Munga, şunları söyledi:

"Türkler, sıcak kanlı, arkadaş canlısı. Kendimizi yabancı hissetmiyoruz. Mezun olduktan sonra Tanzanya'ya dönmek biraz zor olacak çünkü buraya alıştım ama mecburen giderim. Oradaki insanlara şifa dağıtmak istiyorum. Türkiye'deki eğitim gerçekten çok kaliteli, çok kaliteli bir eğitim görüyoruz ülkemize göre. İmkanlar çok geniş. Hiçbir sorun yaşamıyoruz. Her şey mevcut burada. Tanzanya'daki arkadaşlarıma sesleniyorum, Türkiye'deki eğitim hakikaten kaliteli, hararetle tavsiye ediyorum, buraya gelmeliler."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tanzanya ziyaretine de değinen Munga, "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çalışmalarını gerçekten hakikaten çok kıymetli buluyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tanzanya ziyareti beni gerçekten çok heyecanlandırdı. Umarım ki bu iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine, derinleşmesine vesile olur. Bu iki devlet başkanımıza hürmetlerimi sunmak istiyorum. Son olarak şunu söylemek istiyorum, bir olacağız diri olacağız iri olacağız hep beraber Türkiye olacağız​." dedi.

Dawson Ladislius Msongaleli da YTB'den kazandığı burs sayesinde 2012'de Sakarya Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimine başladığını, şu anda devam eden burslarla aynı alanda Kocaeli Üniversitesinde doktora yaptığını belirtti.

Doktora yaptıktan sonra Tanzanya'ya gitmeyi düşündüğünü ifade eden Msongaleli, "Bizde eğitimli insanlara çok ihtiyaç var. Oraya dönersem daha iyi olur. Türkiye'deki eğitim kaliteli, hocalar çok iyi. Bizden daha iyiler. " dedi.

Msongaleli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tanzanya ziyaretini çok önemsediklerini, bunun 2 ülkenin ilişkilerine katkı sağlayacağını kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim