• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Taner Yıldız: Moody's'in kararına katılmıyoruz

Taner Yıldız: Moody's'in kararına katılmıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moody'sin kararıyla ilgili bu karara katılmadıklarını belirterek yatırımlara devam edeceklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moody\'s'in Türkiye'nin not görünümünü negatife çevirmesine ilişkin, "Biz bu karara katılmıyoruz. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Piyasanın özelleşmesi, serbestleşmesi ve özel sektör eliyle büyümesi konusundaki kararlılığımıza devam edeceğiz" dedi.

Yıldız, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen "15. Uluslararası Enerji Arenası" programının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, Moody\'s'in Türkiye'nin not görünümünü negatife çevirmesi ile ilgili bir soru üzerine, 17 Aralık'tan sonra Türkiye'nin siyasi istikrarını tehdit eden bir takım unsurların ortaya çıktığını belirterek, 30 Mart seçimlerinde Türk halkının tercihini ortaya koyduğunu ve Türkiye'nin siyasi istikrarının sürmesi yönünde karar verdiğini söyledi.

17 Aralık sürecinden sonra sevinenlerin olduğunu ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Şu an Moody\'s 120 milyar dolarlık hasarın not görünümünü yapıyor. Biz buna katılmıyoruz. Türkiye 30 Mart seçimlerinden sonra bütün ekonomik göstergeleri doğru yönde satın almıştır. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Piyasanın özelleşmesi ve serbestleşmesi ve özel sektör eliyle alakalı büyümesi konusundaki kararlılığımıza devam edeceğiz. Türkiye'nin oluşturulmaya çalışılan istikrarsızlık dönemini geride bıraktığına inanıyorum. 30 Mart seçimlerinden sonra Türkiye büyüme ve gelişmesine devam edecek bu manda her hangi bir sıkıntı yok. Türkiye'nin siyasi istikrarını bozmak isteyen hangi etmen olursa olsun buna müsaade etmeyiz."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna ile ilgili olarak gönderdiği mektuba değinen Yıldız, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Sayın Putin bu mektupla Ukrayna'da son dönemde yaşanan olaylarla ilgili doğal gaz konusunda bir takım sorunlar olacağına dair bir mesaj veriyor. Türkiye ile Rusya'nın ilişkileri son derece sağlam. Stratejik bir iş birliğine dayanıyor. Putin, önümüzdeki süreçte Ukrayna'ya yapılan kesintinin yalnızca Ukrayna'yı kapsamayacağını mektupta belirtiyor. Böyle bir riski öngörmüyoruz. Çünkü Rusya ile olan ilişkilerimiz bunu söylüyor. Önümüzdeki dönemde bunun ilgili toplantılar yapacağız."

- "Kuzey Irak'ta top Bağdat ve Erbil'de"

Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolü ile ilgili bir soruya da şöyle cevap verdi:

"Şu an yönetilmesi gereken konu Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkidir. Ankara ile herhangi bir problem söz konusu değil. Irak'ın üreteceği kadar Türkiye'nin ileteceğini duyurduk. Önümüzdeki süreçte Bağdat ile Erbil'in bir varlık noktasında buluşacaklarına inanıyorum. Türkiye'den kaynaklanmayan nedenlerden dolayı Irak petrollerinde bir kesinti olmuştu. Irak'ın kendi sınırları içinde petrol boru hattına yapılan terör eylemleri nedeniyle Irak'lı kardeşlerimiz petrolü sevk edemiyor. O yüzden her zaman söylüyorum, Türkiye'den kaynaklanmayan bir problemin çözümünü Iraklılar bulmak durumunda. Top şu an Bağdat ve Erbil'de. 30 Nisan'da Irak seçime gidecek. Irak'ın gelişmesi petrol ve doğal gaz gelirlerini artırmasından geçiyor. Türkiye, Irak'ın ürettiklerini iletmek için önemli bir güzergahta bulunuyor. "

Yıldız, Türkiye'de oluşturulmaya çalışılan siyasi istikrarsızlıktan yabancı yatırımcıların olumsuz etkilendiğine dikkati çekerek, "Özelleştirme konusunda 6 firmanın verdiği teklif değerlendiriliyor. Makul teklifler gelmesi halinde mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Kamuyu tatmin edici bir teklif gelmezse biz yolumuza devam ederiz" dedi.

Doğal gaz fiyatlarına da değinen Yıldız, "30 Marttan sonra medyana gelen siyasi istikrar ile dövizde yaşanan gerileme maliyetlere olumlu yansıyor. Petrolde de bir miktar gerileme var. Ancak doğal gaz da maliyetlerimiz artıyor. Buna rağmen şu anki fiyat politikasına devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Yıldız, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıya ilişkin olarak, saldırıyı kınadıklarını belirterek, saldırganın serbest bırakılmasını doğru bulmadığını ve bu kararın özendiricilik yarattığını söyledi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim