• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Taner Yıldız: Madende 10 bin ton su birikti

Taner Yıldız: Madende 10 bin ton su birikti
Taner Yıldız, maden ocağında her iki saatte bir su yükseldiğini söyleyerek zaman aleyhimize işliyor diye konuştu.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Pamuklu Köyü yakınlarında bulunan kömür ocağını dün öğle saatlerinde su bastı. Madende mahsur kalan işçilerden 20'si kurtarılırken 18 işçi ise mahsur kaldı. Torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapanan ve 15 gün önce yeniden üretime başladığı belirtilen kömür ocağında, kurtarma çalışmaları gün boyu devam ederken üç bakan bölgeye hareket etti.

Kurtarma çalışmalarını takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasında, mahsur altındaki herhangi bir işçiye ulaşılmadığını, çalışmanın gece boyu devam edeceğini söyledi. Ocağa dolan suyun yaklaşık 10 bin metreküp (10 bin ton) olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 22.30 sıralarında basın mensuplarına yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı. Sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu belirten Bakan Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp (10 BİN TON)olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu: 

"Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda.

ÇALIŞMALAR GECE BOYU DEVAM EDECEK

"Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek.

"SU SEVİYESİ 2 SAATTE BİR YÜKSELİYOR"

Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselme devam ediyor. Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız.

SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU KODUN ÜZERİNDE

Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır. İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak." 

BAKAN ÇELİK: BAŞKA EKSİKLER DE VAR

Madenci yakınları Torba Yasa sonrası işletmenin öğle yemeğini madende yedirdiğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin çalıştığı noktada firmanın 25 metre sondajını yapmadığını söyledi. Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"25 metre derinlikte sondaj yapılmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. Sondaj sonrası çalışma yapılmalı. Başka eksiklikler de var. Yoksa 10 bin metreküp su nereden geliyor, nasıl geliyor? Ya patladı su ocakta bu kadar yükseldi. Yeraltı suyu geldi. Bunların hepsi bu su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek bir konudur. 24 saat içerisinde bu su tahliye edilecek. Suyun nereden geldiği çok önemli."

Bakan Çelik, özel şirkete ait maden ocağını daha önce 2 kez su bastığı yönündeki bilginin kendilerine iletilmediğini kaydetti. 3 bakan, ailelerle görüştükten sonra baket takıp madenin girişinde inceleme yaptı.

CANLI YAYIN ARAÇLARI GERİ ÇEKİLDİ

Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi.

Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim