• BIST 9526.48
  • Altın 2472.413
  • Dolar 32.4704
  • Euro 34.5484
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

Taner Yıldız: Bu sayı artacak

Taner Yıldız: Bu sayı artacak
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Manisa Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

İşte Yıldız'ın açıklamasından satır başları:

205 madencimizi kaybettik. Yaralılardan özellikle ağır yaralıların rahatladığını kurtulduğunu görüyoruz. Bugün AFAD ekibimiz koordinasyon merkezinde hangi hastanelerde hangi yaralı kardeşimizin kaldığına bakılacak.

Biraz önce açıklandığı gibi 3 günlük milli yas ilan edildi. Bayraklar gerek yurt içi ve yurt dışında yarıya indirilecek. Cuma hutbesinde de maden kazasıyla alakalı da irad edilecek.

Sayın Başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Çünkü bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu.

"BU SAYI ARTACAK"
Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz. Otopsilerin tamamlanması, sayın valilerimizin, bakan yardımcılarımızın yaptıkları çalışmalarla beraber şu anda 7 tane işçi kardeşimizin cenazesini ailelerine teslim ettik. Bu sayı artacak. Bir yandan otopsileri yapılıyor. Diğer yandan adli tıp kurumundan buraya uzman ve teknikerler geldiler.

Bütün bu işlemler bittikten sonra adli ve idari soruşturmaların yapılacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz şu an acımızla uğraşıyoruz.

İçeride herhangi bir grizu patlaması oldu. Karbonmonoksit zehirlenmesinden işçi kardeşlerimizin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Zamanın aleyhimize işleyeceğini söylemiştim. Allah rahmet etsin. Acılı ailelerine sabırlar niyaz ediyorum. 

İÇERDE KAÇ İŞÇİ VAR?
Tahmini bir rakam var. Bunu söylemekten, bilerek kaçınıyorum. Özel sektörün verdiği rakamları kullandığımız için, bunlara da ne kadar kefil olacağımızı, net telaffuz etmediğimiz için işçi kardeşlerimizin çıktıkça paylaşacağız.

Bizi sıkıntıya sokan, bu manada, bu sayılarla alakalı ancak çıktıktan sonra bunları paylaşacağımızdır. Bugün, dünkü gelen vekil arkadaşlarımızın, BDP eş başkanının, Kılıçdaroğlu’nun geleceğini, başbakanımızın ziyaretini duyurmuştuk.

100 İŞÇİYE ULAŞILAMADIĞI İDDİASI
Yangın bir ara söner gibi oldu. Ancak dalgalı bir seyir izliyor. Yangın tamamen söndürülmüş değil. Yangın yolu üzerinde olanlar. Orada bulunan işçi kardeşlerimiz var. çıkarttığımız işçi kardeşlerimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Yangına daha uzak olduklarını düşünüyoruz. Bir cebe girebiliyor olmaları halinde nefesliklerle beraber yaşayabileceği ümidi var. O ümidimiz azalıyor olsa da içimizde bunu barındırıyoruz.

Hemen hemen 500’e yakın sayının, kurtarma ekibindeki arkadaşlarımızın da sağlığını düşünerek bu kurtarmaya çalışıyoruz.

NEDEN SOĞUK HAVA DEPOLARI
Onların cenazelerini, hatıralarına uygun olarak, sıhhi şekilde muhafaza etmemiz lazım. Onların cenaze şartlarında muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları dahil olmak üzere bütün bu şartlara uyan yerleri kullanıyoruz.

KAÇ YARALI VAR
Yaralılardan dördü ağır demiştim. Onlar ağır olmaktan çıktılar. Taburcu olan oldu. 57 tane hastanelerimizde yaralı kaldı. durumlarının iyi olduğu bilgisini aldım. Koordinasyon merkezimizde, hangi işçinin hangi hastanede olduğuna dair bilgilendirmeler de yapılıyor.


Ben yüksek bir sayı söyleyip kamuoyunu yanıltmak istemem, düşük sayı söyleyip de yanıltmak istemem. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim