• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Talih Kuşu’nun kafası karıştı

Talih Kuşu’nun kafası karıştı
İktidarın büyük umutlar bağladığı Milli Piyango özelleştirmesi batağa saplandı. Yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle ihale dışı bırakıldığı açıklanan Net Holding ‘hazırlıklarımız sürüyor’ derken, ikinci en yüksek teklifin sahibi olan Çorumlu k

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Piyango ihalesinin galibi Net Holding’in sözleşmeyi verilen sürede imzalamaması üzerine, talih kuşunun ihalede en yüksek teklifi veren ERG-Ahlatçı’ya devredileceğini açıkladı, ancak bu açıklama yeni bir belirsizlik yarattı.
Net Holding, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) şu ana kadar herhangi bir ek sürenin verilip verilmediğine dair bir cevap alınmadığının altını çizerek Kamuyu Aydınlatma Platformu’na şu bildirimi yaptı: “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan bir açıklama gelinceye kadar grubumuz ihale şartnamesinin gereklerini yerine getirmek üzere çalışmalarına devam etmektedir. Olumsuz bir açıklama geldiğinde idari şartname gereğince söz konusu geçici teminat mektubu Özelleştirme Fonuna irat kaydedilecektir.”
İhalenin, en yüksek teklifi veren firmadan alınıp ikinci yüksek teklif sahibine verilebilmesi için ÖİB’nin karar alması ve bunu kamuoyuyla paylaşması gerekiyor. Ancak geride kalan 48 saat içinde böyle bir bildirim yapılmadı. İkinci yüksek teklifin sahibi olan Ahlatçı Kuyumculuk’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmen Emin Ahlatcı da kendilerine henüz bir bildirim ulaşmadığı ifade ederek, Bakanı’nın açıklamaların kendileri için de sürpriz olduğunu dile getirdi. Ahlatçı, her şeye rağmen lisans sözleşmesini imzalamaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
KUYUMCU, GAZİNOCU’DAN DAHA MI CESUR?
Geçen yıl 15 Temmuz’da yapılan ihaleye 2 milyar 755 milyon dolar ile en iyi teklifi Net Holding’in ortağı olduğu Net Şans-Hitay ortak girişim grubu; ikinci iyi teklifi 2.750 milyar dolar ile ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu vermişti. Liberal Demokrat Parti Eski Genel Başkanı olan ve Kıbrıs’taki çok sayıda otel ve kumarhanenin sahibi olan Besim Tibuk’un Net Holding’inin, dolar kurundaki hızlı yükseliş nedeniyle ihale bedelinde 1.7 milyar liralık kur farkı oluştuğundan, yükümlülüklerini yerine getiremediği iddia ediliyor. Net-Hitay Ortak Girişim Grubu’nun ek süre taleplerinin ilki ÖİB tarafından kabul edilmiş ve o süre 15 Nisan’da sona ermişti.
Milli Piyango İdaresi kaynaklarından edinilen bilgilere göre, konuya ilişkin belirsizlik ve riskler artarak devam ediyor. Kurumu özelleştirme sürecine hazırlayan ekibin, kur farkından doğan ek maliyeti kaldıramadığı söylenen Net Holding’den alınan ihalenin, sadece kuyumculuk yapan ve Net Holding’in teklifinden yalnızca 5 milyon dolar düşüğünü ödemek zorunda olan ortak girişim grubunca nasıl finanse edeceği konusunda büyük endişeleri olduğu ifade ediliyor. Bazı kurum yöneticilerinin “Çorumlu Kuyumcu, kur farkını göğüsleyemeyen gazinocu Tibuk’tan daha mı cesur?” şeklinde değerlendirmeler yaptığı da iddialar arasında. ÖİB kaynaklarının değerlendirmelerine göre de uzun vadede kurda düşüş beklenmediğinden, MİP için sıfırdan başlamak üzere yeni bir ihale sürecine de girilebilir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim