• BIST 9524.59
  • Altın 2487.578
  • Dolar 32.5222
  • Euro 34.6862
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Talasemi hastası Zeynep bebek, tedavi edilmezse ölecek

Talasemi hastası Zeynep bebek, tedavi edilmezse ölecek
Zonguldak'ta, kanda oksijeni taşıyan moleküllerin yapısının bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık olan Akdeniz anemisi (talasemi) olan 1,5 yaşındaki Zeynep...

Zonguldak'ta, kanda oksijeni taşıyan moleküllerin yapısının bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık olan Akdeniz anemisi (talasemi) olan 1,5 yaşındaki Zeynep Arslan'ın ailesine verilen 800 liralık bakım ücreti kesildi. Biriken hastane borçları yüzünden icralık olan eşinin evi terk etmesiyle 4 çocuğuyla ortada kalan Meryem Arslan'ın dramı yürek burkuyor.

Yüzde 85 engelli raporu olan, Akdeniz anemisi hastası Zeynep bebek için aileye verilen 800 liralık bakım parası, 4 ay önce "Ağır engelli değil" denilerek kesildi. Zeynep bebeğin 3 haftada bir, hastanede transfüzyon alması (kan değişimi) gerektiğini belirten anne Meryem Arslan, şunları kaydetti: "Kızım talasemi hastası. Kan alıyordu. Şimdi karaciğerinde, böbreğinde büyüme, kalbinde üfürüm var diyorlar. Tedavisini yaptıramıyorum. Üç haftada bir Ankara'ya gidiyorum. Para ayarlayamıyorum. Yetkili kurumlara başvuruyorum bizden sana yol parası yok diyorlar. Yalvarmadığım kapı kalmadı. Nereye gideyim? Açlık çekiyoruz, soğukta üşüyoruz, tüp dolduramıyoruz. Beslenmelerini koyamıyorum, 1 lira bile veremiyorum çocuğun eline. Bebeğin mamasını alamadığım oluyor. Hastaneye götürdüğümde, "çocuğuna iyi bakmazsan kaybedersin" diyorlar. Her tedavisine düzenli geleceksin diyorlar."

Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde "talasemi majör" teşhisi konulan Zeynep bebeğin 3 haftada bir hastanede transfüzyon alması ve hijyen şartlarına uygun ortamda beslenmesi gerekiyor. Biriken hastane borçları yüzünden icralık olan baba Kerim Arslan, evi terk edince anne Meryem Arslan, 4 çocuğuyla ortada kaldı. Parasızlıktan bebeğini tedavi ettiremeyen Meryem Arslan, diğer çocuklarının da ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Kızının hastalığının düzenli tedavi görmemesi durumunda daha da ilerleyeceğine dikkat çeken gözü yaşlı anne, sosyal güvencesi olmadığı için komşuların yardımıyla hayata tutunduklarını belirtiyor. Meryem Arslan, kızının yüzde 85 engelli raporu olmasına rağmen, ağır engellilik durumu olmadığı gerekçe gösterilerek aylık 800 liralık bakım ücretinin kesilmesine tepki gösteriyor.

Parasızlıktan bebeğini düzenli tedavi ettiremeyen Arslan, aynı zamanda diğer çocuklarının yiyecek, giyecek, yakacak ve eğitim giderlerini karşılayamaz hale gelmiş durumda. Bir yıldan beri aylık 230 liralık kira borcu ile elektrik ve su borçlarını karşılayamayan aile, devletin aldığı muayene ücretinden de muzdarip.

"TEDAVİ OLMAZSA KIZIM ÖLECEK"

Kendisine uzanacak yardım elini bekleyen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kızım, gözlerimin önünde eriyor. Her gün biraz daha ölüme yaklaşıyor. Doktorlar, gerekli tedavinin yapılmaması durumunda kızımı kaybedebileceğimizi söylediler. Çocuklarıma hem annelik hem de babalık yapmaya çalışıyorum. Komşularımın yardımıyla hayata tutunuyoruz. Kızımı muayene ederek, engelli sağlık kurulu raporunu imzalayan doktorlar, devletin kızım için bakım ücreti ödemesi gerektiğini söylüyor. Doktorlar, "Biz bunun için rapor yazdık, size bakım parası verilmesi lazım. Tedaviyi aksatırsanız çocuğunuzu kaybedersin" diyorlar. Ama devlet sırf yürüme engelli olmadığı için bakım ücretini kesti. Ben anneyim, kızımı ölüme terk edemem."

TALASEMİ, TEDAVİSİ TAKİP EDİLMEZSE ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK BİR HASTALIK

Bir kansızlık (anemi) türüne verilen isim olan talasemi tedavisi, aralıklı ve gerektikçe kan nakli (transfüzyon) yapılması ve fazla kan nakillerinden ileri gelen aşırı demir fazlalığını gidermek için ilaçların verilmesinden oluşuyor. Ayrıca destek amaçlı vitaminler ile ortaya çıkan yan etkiler için kullanılan ilaçlar tedavide önemli yer tutuyor. Talasemi, düzensiz takip edilirse veya çeşitli sebeplerle uygun dozda ve sürede tedavi almayan hastalarda ölüm riski yüksek bir hastalık olarak biliniyor.

Talasemi hastası Zeynep bebek, tedavi edilmezse ölecek

Talasemi hastası Zeynep bebek, tedavi edilmezse ölecek

Talasemi hastası Zeynep bebek, tedavi edilmezse ölecek

Talasemi hastası Zeynep bebek, tedavi edilmezse ölecek

Talasemi hastası Zeynep bebek, tedavi edilmezse ölecek

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim