• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Taksici ve minibüsçülere standart

Taksici ve minibüsçülere standart
Ankara'daki taksici, minibüsçü ve servis aracı sürücülerinin uyması gereken kurallar bir standarta bağlandı.

TESK ve TŞOF tarafından ortaklaşa hazırlanan taksici, minibüsçü ve servis aracı sürücülerinin uyması gereken kurallara ait standartlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili açıklamasında, “Artık taksici esnafı tam bir sırdaş olacak. Müşterisine ait özel bilgileri asla kimse ile paylaşmayacak. Özel hayatın gizliliğine özellikle özen gösterilecek. Artık taksi şoförlerimiz navigasyon bilgisine sahip olacak. AB standartlarında bilgiye sahip olacak olan taksici, minibüsçü ve servis aracı sürücülerimiz bağlı oldukları odalar tarafından eğitime alınıp sınav yapılacak. Yani şoför abiler AB standartlarında olacaklar ve bunları bilmeyenler mesleğe hem devam edemeyecek hem de yeni mesleğe başlayacaklar işe giremeyecekler.” dedi.
 

“ÖZEL HAYATIN ÖNEMİ BÜYÜK”

Hazırlanan standartla şoför esnafının uyması gereken kuralların belirlendiğini ifade eden Palandöken, şöyle dedi: “Özel hayatın önem kazandığı günümüzde en büyük görev başta taksici esnafımız olmak üzere tüm meslek dallarında çalışanlarımıza düşmektedir. Taksici esnafımız müşterilerden edindiği bilgileri ve müşterilerinin özel durumlarını başkaları ile paylaşmayacaklardır. Taksicilerin yanı sıra minibüs ve servis aracı şoför ve işletmecileri de aynı kurallara uymakla yükümlü olacaklar. Ayrıca taşıdıkları kişilerin güvenliği için günlük hava ve yol şartlarına uymak, sefer planlaması yaparak yemek, mola ve ihtiyaç zamanlarını planlayacak ve müşterilere güler yüzlü davranacaklar.” diye konuştu.

“TAKSİCİLER SIRDAŞ, MİNİBÜSÇÜLER SOĞUKKANLI OLACAK”
Palandöken, amaçlarının nitelikli iş gücünün artırılması olduğuna işaret ederek, “Meslek standartlarımızın uygulaması kısa zaman içerisinde başlayacaktır. Dönerci ve kebapçıların ardından şoförler için de ulusal meslek standartlarımızın hazırlanarak Resmi Gazete'de yayınlanması sevindiricidir. Hazırlanan standartla taksi şoförlerimiz, müşterilerden edindiği bilgileri gizli tutmakla mükellef olacak. Kişisel bakım ve hijyene dikkat edecek. Minibüsçüler, acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin davranacak. Güvenli ve ekonomik araç kullanma becerisine sahip olacak. Şoförlere standartlarla ilgili eğitimin ardından sertifika verilecek. Bu standartlarla şoför ve nakliyeci esnafının verdiği hizmetin kalitesi artacak, korsan şoför ve taşımacılıkta engellenecektir. Taksi, minibüs, servis aracı, kamyon ve otobüs şoförlük ulusal meslek standartları farklı illerde düzenlenen çalıştaylar sonucu tespit edildi. Artık ticarî taşıtlarda şoförlük yapmak isteyenler meslekî standartlara uymak zorunda olacaklar. Taksi Şoförlüğü Meslek Standardı kapsamında taksiciler kaliteli hizmet ilke ve kurallarını iş süreçlerinde ve müşteri ilişkilerinde uygulamakla mükellef olacak. Taksicilerimiz, müşterilerden ya da çalışanlardan edindiği bilgileri gizli tutar. Kişisel bakım ve hijyene dikkat eder. Müşterinin isteği doğrultusunda araç içi havalandırma, ısı, müzik gibi birimleri ayarlar. Araçta unutulan müşteriye ait herhangi bir malzeme olup olmadığını kontrol eder varsa sahibinin bulunması için durağa bırakır ve çalışma başlatılır.” diye.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim