• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Tahliye Olanlara Geriye Dönük Borçlanma İmkanı

Tahliye Olanlara Geriye Dönük Borçlanma İmkanı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, tahliye olan tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde kaldığı süre kadar geriye dönük borçlandırılarak,...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, tahliye olan tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde kaldığı süre kadar geriye dönük borçlandırılarak, borçlandırılan sürelerinin emekliliklerine sayılmasına olanak sağlanması için yasa teklifi verdi.

CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduğu yasa teklifi hakkında bilgi vererek zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihalelere satımlara fesat karıştırma, bölücü terör, cinsel istismar, kadına ve çocuğa yönelik şiddet suçlarından cezaevine girenlere emeklilik için geriye dönük borçlanma hakkı tanınmayacağını belirtti. Tüzün, "Kader mahkumlarını, cezaevinden çıktıktan sonra ömür boyu açlığa mahkum eden ve yeniden suç işlemeye özendiren düzenlemelerin değiştirilmesi için yasa teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduk. Teklifte, tahliye olan mahkumlar, cezaevlerinde kaldığı süre kadar geriye dönük borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri emekliliklerine sayılacak. Ancak bazı suçlardan cezaevine girenler bu haktan yararlanamayacak. Yasa teklifinin gerekçesinde, eski ceza infaz sisteminde cezaevlerinin, suçluların dört duvar arasında tutulduğu, suçluların toplumdan soyutlanarak yalnız cezaya değil, aynı zamanda unutulmaya da mahkum edildiği yerler olarak kabul edildi" dedi.

"TAHLİYE OLDUKTAN SONRA HÜKÜMLÜLÜK SÜRELERİNİ GERİYE DOĞRU BORÇLANMA HAKKI BULUNMAMAKTA"

Modern infaz anlayışına göre ise cezaevlerinin, suç işlemiş kişilerin topluma yeniden kazandırılması amacıyla eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin yapıldığı yerler olarak değerlendirildiğini vurgulayan Tüzün, şu görüşlere yer verdi:

"Bu anlayış çerçevesinde, hükümlü ve tutuklular, özgürlükten mahrum bırakılmanın sonucunda kaybettikleri haklar dışında, diğer bütün insan haklarına sahip olmaya devam ederler. Türkiye, tam üyeliği hedeflediği Avrupa Birliği normları çerçevesinde cezaevlerinin fiziki durumundan yönetimine ve tutuklu-hükümlü haklarına kadar çok sayıda düzenleme yapmasına karşın sosyal güvenlik haklarıyla ilgili mevzuatta eksiklikler ve çelişkiler bulunmaktadır. Yürürlükteki mevzuatta yer alan "çalıştırma" ibaresi fiilen çalışmayı ifade ettiğinden, tutuklu ve hükümlülerin kendileri cezaevinde iken dışarıda bir işverenin iş yerinde zorunlu sigortalı gösterilmelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kabul edilmedi. Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmalarından dolayı 5510 sayılı yasa kapsamında 4/b sigortalısı olanların, tutuklandıklarında veya hüküm giydiklerinde 4/b sigortalılıklarının devam edip etmeyeceği ile ilgili olarak SGK il müdürlükleri arasında uygulama birliği bulunmadığı. Hükümlülerin cezaevinden tahliye olduktan sonra hükümlülük sürelerini geriye doğru borçlanma hakkı bulunmadığın ancak, sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır hükmü bulunuyor. Kanun metnindeki bu hükümler nedeniyle, mahkumların infaz sonrası, cezaevlerinde kaldığı süreleri borçlanma hakkı olmadığı gibi, bu sürelerde sigortalı olma hakları da bulunmamaktadır. Bu durum, mahkumların infaz sonrası ömür boyu cezalandırılması gibi çağdışı bir uygulamaya yol açmaktadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim