• BIST 9693.46
  • Altın 2508.814
  • Dolar 32.583
  • Euro 34.7706
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Tağşiş, Sorunu Üreticinin De Tüketicinin De En Büyük Derdi

Tağşiş, Sorunu Üreticinin De Tüketicinin De En Büyük Derdi
İnsanoğlunun sağlığı için tüketmesi önerilen en önemli gıdaların başında gelen zeytinyağında yaşanan tağşiş sorunu üreticinin de tüketicinin...

İnsanoğlunun sağlığı için tüketmesi önerilen en önemli gıdaların başında gelen zeytinyağında yaşanan tağşiş sorunu üreticinin de tüketicinin de en büyük derdi oldu. Tarihten bu yana barış, sağlık ve kardeşliğin sembolü olarak da kullanılan zeytinin Anavatanı Aydın ve Ege'den sonra Gaziantepli üreticiler ve sektör temsilcileri de tağşiş yağlardan şikayetçi olarak tüketiciyi bilinçlendirme çalışmalarına başladılar. Karışımlı yağın en kolay bir saat kadar buzdolabında bekletilerek anlaşılabileceği belirtildi.

Gaziantep'in Oğuzeli İlçesi'nde faaliyet gösteren Baytarlar Zeytinyağı satış ve pazarlama sorumlusu Ali Konuktürk, sektörün en önemli sorunlarından biri olan tağşiş yani karışım sorununun çözümü için tüketicileri bilgilendirme çalışmasına başladıklarını söyledi. Art niyetli kişilerce karışım yağların "zeytinyağı" adı altında zeytinyağı fiyatına satıldığını belirten Konuktürk, yetkililerin tüm çalışmalarına rağmen bazı bölgelerde halen karışım yağ sıkıntısının devam ettiğini belirtti. Türkiye'de 2014 yılı sonlarına doğru yaşanan olumsuz hava şartları sebebiyle özellikle Batı Bölgelerinde yaşanan verim düşüklüğü nedeniyle artan zeytinyağı fiyatlarından sonra art niyetli kişilerin zeytinyağı adı altında karışımlı yağ satmasının hem tüketiciyi hem de işini düzgün yapan üretici ve zeytinyağı üzerine faaliyet gösteren firmaları olumsuz etkilediğini belirten Ali Konuktürk, "Zeytin'de yaşanan verim düşüklüğü fiyatları arttırdı. Dünya genelinde İspanyada da yeterli mahsul alınamadı. İtalya'da ise zeytin sineği mahsulü vurdu. 2015 yılında Türkiye ve dünyada iklimsel sebeplerden dolayı yeterli zeytinyağı üretimi yapılamadı. Bu da zeytinyağı fiyatlarında artışa sebep oldu. Durumu fırsat bilen istismarcılar ise daha ucuza satılan pamuk yağlarını zeytinyağı gibi satmaya başladı" diyerek tüketicileri bazı konularda uyardı.

"BUZDOLABINDA BİR SAAT BEKLETİP KANAAT SAHİBİ OLABİLİRSİNİZ"

Zeytinyağının karışımlı mı yoksa saf zeytinyağı mı olduğunu ayırt etmenin kolay olmadığını ancak basit yöntemlerle kanaat sahibi olunabileceğini belirten Ali Konuktürk, "Gerçeğinden ancak laboratuarda ayırt edilebilecek sahte yağların piyasada satıldığını görüyoruz. Tüketicinin en kolay yoldan sahte yağı anlayabilmesi için satın aldığı yağı buzdolabında bir saat kadar bekletmesi gerekiyor. Bir saat sonunda şayet yağ donmamışsa ya da bir kısmı donmuş bir kısmı donmamışsa zeytinyağı adı altında satılan yağ sahtedir veya başka yağlar karıştırılmıştır. Tüketicilerimiz ucuz ya da pahalı fiyata aldanmasınlar. Sadece güvendikleri markaları tüketsinler" diyerek tağşiş sorunun bu şekilde bir nebze olsun çözülebileceğini belirtti.

Tağşiş, Sorunu Üreticinin De Tüketicinin De En Büyük Derdi

Tağşiş, Sorunu Üreticinin De Tüketicinin De En Büyük Derdi

Tağşiş, Sorunu Üreticinin De Tüketicinin De En Büyük Derdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim