• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tabip Odası Aydın’daki Hava Kirliliğine Dikkat Çekti

Tabip Odası Aydın’daki Hava Kirliliğine Dikkat Çekti
Aydın Tabip Odası Yönetimi düzenlediği basın toplantısı ile Efeler'de yaşanan hava kirliğine dikkat çekti.

Aydın Tabip Odası Yönetimi düzenlediği basın toplantısı ile Efeler'de yaşanan hava kirliğine dikkat çekti.

Hava kirliliği nedeniyle Aydın'da nefes almanın güçleştiğini belirten Tabip Odası Başkanı Metin Aydın "Aydın'ın yer altındaki güneşi diye tanıtılan jeotermalin sadece elektrik üretiminde değil mutlaka konut ısıtılmasında kullanımının sağlanması gerektiğini öneriyoruz" dedi.

Hava kirliliğinin bugün Türkiye'nin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirten Dr. Metin Aydın "Türkiye'de hava kirliliği hızlı nüfus artışı, hızlı kentleşme ve endüstrileşme sonucu artmıştır. 1990-2013 döneminde Türkiye'de sera gazı emisyonları %110 artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2013 yılında hava kirliliğinin Akciğer kanserine neden olduğunu açıkladı. Bugün hava kirliliği sigara gibi akciğer kanserinin bilinen nedenidir. Dünyada 7 milyon Türkiye'de 28 binden fazla kişi hava kirliliği nedeni ile her yıl erken ölmektedir. Türkiye'de 2014 yılı itibarı ile 5 milyon KOAH hastası, 2 milyon çocukta ve yetişkinlerin yüzde 7'sinde Astım hastalığı saptanmıştır. 2014 yılında Türkiye'de 23.642 Akciğer kanser hastası ölmüştür ki bu sayı kanserden ölen tüm hastaların üçte biridir. 2010-2013 döneminde Türkiye'de Solunum sistemi hastalıkları yüzde 46 artmışken Aydın'da yüzde 57 artmıştır" diyerek hava kirliliğinin bağlı bir çok hastalığı da beraberinde getirdiğini söyledi.

Aydın'ın 2014 yılında Türkiye'de hava kirliliğinin en fazla olduğu 8.ci il olduğunu belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın "Aydın'da hava kirliliği DSÖ'ün belirlediği sınır değerinin 5 katı fazla saptanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Aydın'da hava kirliliğinin giderilmesinde karşılaşılan sorunlar şu şekilde sıralanmıştır.Toplumsal bilinç olmaması,ateşçilerin eğitimsiz olması,kaliteli yakıt temininde zorluklar,halkın mali imkansızlıkları,kurumsal ve yasal eksiklikler,yeterli denetim yapılmaması.Bunun yanında Aydın'da var olan jeotermal santraller havaya saldıkları buharlar ile yaz-kış demeden hava kirliliği oluşturmakta,insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit etmektedir. Kış aylarının yaşandığı bu günlerde Aydın'da özellikle akşam ve sabah saatlerinde hava kirliliğinin yoğun şekilde arttığını görmekteyiz. Aydın Tabip Odası olarak bu saatlerde özellikle solunum sistemi,kalp hastalığı ve diğer kronik hastalığı olan yaşlı ve çocukların dışarıya çıkmamasını,çıkmak zorunda olanların ise mutlaka maske takmasını öneriyoruz" diyerek yaşanan hava kirliliği sıkıntısının çözümü için ısıtmada jeotermal enerjiden de faydalanılmasını önerdi.

Tabip Odası Aydın’daki Hava Kirliliğine Dikkat Çekti

Tabip Odası Aydın’daki Hava Kirliliğine Dikkat Çekti

Tabip Odası Aydın’daki Hava Kirliliğine Dikkat Çekti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim