• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

“Tabiatta ders var” projesi

“Tabiatta ders var” projesi
Samsun Valiliği himayesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Orman ve...

Samsun Valiliği himayesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Orman ve Su işlerinin desteğiyle gelişen doğa sınıfında "Tabiatta ders var" projesi Kızılırmak Kuş Cenneti'nde protokol imza töreni düzenlendi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ziyaretçi merkezinde düzenlenen törene, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Liman Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ,öğretim görevlileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program "Tabiatta ders var" projesinin tanıtım videosu ile başladı.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen yaptığı açılış konuşmasında, "Ders denilince, okul denilince, eğitim denilince genellikle beton binalar ve dört duvarla çevrili sınıflar akla gelir. Eğitim sadece mevcut eğitim-öğretim araçlarıyla ve mekanlarıyla sınıflandırılamaz. Eğitim anlayışımızda alışkın olduğumuz metotların dışına çıkmamız ve günümüz çocuklarının ruh dünyalarına uygun eğitim yöntemleri geliştirmemiz gerekmektedir. Çünkü verimli öğrenmede karmaşık ve etkileşimin yoğun olduğu ve çocuğun tüm duyularını bir arada kullandığı öğrenme ve öğretme yöntemleriyle daha kalıcı öğrenmeler edindiği görülmektedir. Buda doğada yapılacak duvarsız ve ders dışı eğitim ile mümkün olabilmektedir. Projemiz çerçevesinde hedef kitle olarak düşünülen ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden öğrencilere ilimizde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti tabiat parkını ve ekolojik - biyolojik öneme sahip alanları, müzeleri, yaban hayvanlarıyla buluşabilecekleri alanları ve bu alanlar bazında biyolojik ve ekolojik obje, kavram, doğal olay ve oluşumların tanıtılması, öğretilmesi amaçlanmıştır. Bu yıl ise, 42 okulumuzda eğitim gören bin 176 öğrencimize, 28 sınıf öğretmeni, 28 fen ve teknoloji öğretmeni, 28 biyoloji öğretmeni olmak üzere 84 öğretmen ve OMÜ'de öğrenim gören 84 öğretmen adayı ile Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde sınıf dışı (duvarsız) eğitim gerçekleştirilmesi planlanmıştır" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu kadar güzel bir habitatın, bu kadar büyük bir potansiyelin, büyük bir zenginliğin aslında şehrimizin turizm potansiyelini teşvik etmesinin ötesinde çocuklarımızın eğitiminde de kullanılması lazım.Çocuklarımız doğal hayattan habitattan uzak betonlaşmış şehirlerde , tenekelenmiş bir dünyada, sabahleyin servis araçlarıyla evlerinden alınıyorlar, neredeyse hayatın doğal olan, ilk çıkışı noktası olan bu habitatın temel figürlerinden, temel kriterlerinden hiç birinden haberlerinden haberleri olmadan çocuklarımız yaşlanıyor. Bizim yaşımızın seviyesine geliyor ve doğal hayatla ilgili çok az bilgiyi ,ulaşabildiği bilgiyi kitaplardan öğreniyor. Doğal hayatının kendi içinde, yerinde öğrenme şansı bulamıyor diyen bir bakış açışıyla sayın valim talimat verdi biz tabiatta ders var programlarını burada yapmalıyız çocuklarımız dokunmalı, çocuklarımız hissetmeli, görmeli ve bu etkileşimle birlikte doğal hayatın farkındalığını yaratmalıyız diyen bir çıkış koydular" diye konuştu.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Kuş cenneti sadece Samsun'un ve Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı güzelliklerinden biri.Ama Samsun'da bir çok arkadaşla bir araya geldiğimizde Kuş Cenenneti konusunu gündeme getirdiğimizde görmediklerini burayı hiç ziyaret etmediklerini söylediklerinde şaşırdım.Dedik ki hem çocukları biz buraya getirelim çocuklar biraz sınıfın dışında eğitim alsınlar.Çocukların burada koşturmaları ve vonların mutluluğunu gördüğümde gözlerim yaşardı.Bu şekilde eğitim olmalı yoksa kafasına cetvel vur, pergel vur , baskı kur , sınıfa girdiğinde hoca yine ne soru soracak diye ahlayıp puflayan bir öğrenci gurubundan, sisteminden çocuklarımızı kurtaralım ve kurtardık gibi geliyor ne kadar bilmiyoruz gücümüz yettiği kadar.Tabiatta ders var projesi bizim üzerinde duracağız , övünebileceğiz sayın Başbakanımız nasıl geleceğe kulaç atıyoruz projesini valiler toplantısında nasıl gündeme getirmiş Türkiye'de bir kaç gün gündem olmuşsa bu tabiatta ders var projesini Türkiye gündemine getireceğiz.Eğitim konusunu hangi ülke çözmüşse mesafe almış başarıya ulaşmış Eğer eğitim konusunda yeterli mesafe alamayan ülkeler varsa onlar 3. dünya ülkesi olmaya namzet veya 3. dünya ülkesi olmaya devam edeceklerdir.Bizim 3. dünya ülkesi olmak gibi bi derdimiz yok.Tam tersine Atatürk'ün işaret ettiği gibi çağdaş , muhasır medeniyetler seviyesine hatta onunda ötesine geçmek gibi bir hedefimiz var.Bunu yapmanın yoluda sizlerin belki çok basit gibi gözüken temel yapının ilk adımları bu tarz projelerle çocukların başarılarıya ulaşacaklar " şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan,Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer tarafından protokol imzalandı.

“Tabiatta ders var” projesi

“Tabiatta ders var” projesi

“Tabiatta ders var” projesi

“Tabiatta ders var” projesi

“Tabiatta ders var” projesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim