• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Suudi Arabistan'da kadın sürücüler 'terör' mahkemesinde

Suudi Arabistan'da kadın sürücüler 'terör' mahkemesinde
Suudi Arabistan'da araç kullanmak gerekçesiyle tutuklanan iki kadının davası özel 'terörizm' mahkemesine sevk edildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, kadınların araç kullanmasının yasak olduğu Suudi Arabistan’da direksiyonun başına geçmek istedikleri için tutuklanan iki kadının davası özel ‘terörizm’ mahkemesine aktarıldı. AFP ve AP'ye konuşan kaynaklara göre Doğu Eyaleti’nin El-Ahsa kentinde görülen davanın ardından kadınların ‘terörizm’ mahkemesine sevk edilmesine karar verildi. 

Loujain Hathloul (25), komşu Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gelip Suudi Arabistan’a girmek istediği 1 Aralık’tan bu yana gözaltında. Fransız edebiyatı mezunu olan genç kadın , sürücü ehliyeti almış olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nden Suudi Arabistan’a araçla geçmek isterken sosyal medya üzerinden gelişmeleri an ve an aktarmıştı. Ancak sınır muhafızları ülkeye girişine izin vermezken pasaportuna el koymuştu. Geceyi soğukta aracında geçirmek zorunda kalan Loujain Hathloul, ertesi gün ise tutuklanmıştı. 

DESTEĞE GİTTİĞİNDE TUTUKLANDI 

Suudi Arabistan, kadınların araç kullanmalarına izin verilmeyen dünyanın tek ülkesi. Hathloul’a destek olmak için sınıra gelen BAE’den gazeteci Maysaa Alamoui de tutuklanmıştı. Aktivistler, iki kadına yönelik suçlamalarla ilgili ayrıntı vermezken, suçlamaların kadınların araç kullanmasından ziyade sosyal medyadaki aktiviteleri üzerine yoğunlaştığını söylediler. Hathloul’un Twitter’da 228 bin takipçisi bulunuyor. Alamoudi ise 131 bin takipçiye sahip ve Suudi Arabistan’da kadınlara sürücülük yasağıyla ilgili YouTube’da bir program yayınlamıştı. Suudi yetkililer, iki kadının durumunu konu eden bir web sitesini de bloke etmişti.

"İNTERNET DÜŞMANI"

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, bu yıl Suudi Arabistan’ı, ‘sansür ve takip’ nedeniyle internet düşmanı 19 ülke arasında saymıştı. Suudi İçişleri Bakanlığı ise ‘sosyal uyumu’ bertaraf etmek isteyen herkese karşı önlemleri sert bir şekilde uygulayacağını belirtmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim