• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Suudi Arabistan: İran’la ilişkilerimizi kestik

Suudi Arabistan: İran’la ilişkilerimizi kestik
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir, İran'la ilişkileri kestiklerini söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Cubayir, İran'la ilişkileri kestiklerini söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı, başkent Riyad'daki bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'da bulunan İranlı diplomatların 48 saat içinde ülkeden ayrılmasını istediğini belirtti. Bunu da İran Büyükelçisini bakanlığa çağırarak kendisine bildirdiklerini kaydetti.

Bakan Al-Cubayir, "Çok net bir şekilde ortaya koymak istiyoruz, teröre göz yuman ve destekleyen bir ülkenin milletler toplumunda yeri yoktur. İran, terörü kucakladıkça, bize ve komşularımıza karşı düşmanca eylemlere girişmeye devam ettikçe bizim için en iyi yolun İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerimizi kesmek olduğuna karar verdik. İran'ın güvenliğimizi tehdit etmesine ve bölge istikrarını tehdit edenlere destek vermesine müsaade etmeyeceğiz" dedi. Al-Cubayir, İran tarihinin "Arap ülkelerinin işlerine olumsuz ve düşmanca girişimlerle dolu olduğunu" savundu.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: BU SALDIRILAR İLK DEĞİL

Suudi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Usame Nukaliy, "İran'dan büyükelçiliğimizi ve konsolosluğumuzu korumalarını talep ettik ancak korunmadı" diye konuştu.

İran'daki Suudi diplomatik temsilciliklerine düzenlenen bu saldırıların ilk olmadığını, daha önceden de bu tür saldırıların olduğunu belirten Nukaliy, İran'ın Riyad Büyükelçisinin Dışişlerine çağrıldığını, sert dille uyarıldığını, bu saldırıların sorumlusunun İran olduğunun iletildiğini söyledi. Nukaliy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Arap Birliği ile İslam İşbirliği Konseyi'ne saldırılar hakkında bilgi verildiğini, Güvenlik Konseyi'nden diplomatik temsilciliklerin güvenliğinin sağlanmasını talep ettiklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran'daki tüm Suudi Büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının durumunun iyi olduğunu ve İran'dan ayrıldıklarını dile getirdi. Nukaliy, diplomatik temsilciliklerde çalışanların ailelerinin de Suudi Arabistan'a getirildiğini, Tahran'daki Suudi Büyükelçiliği'nde bulunan eşyaların talan edilip çalındığını sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan'ın Cumartesi günü Şii din adamlarından Şeyh Nemr Bakır En-Nemr'i idam etmesi Şiiler arasında infiale sebep oldu. Şeyh Nemr Bakır En-Nemr, Suudi Arabistan tarafından "terörizm" suçlamasıyla idam edilen 47 kişiden biriydi. Bunun üzerine dün İran'ın başkenti Tahran'da protestocular Suudi Arabistan büyükelçiliğini basarak ateşe verdi. İran'ın Meşhet kentinde de Suudi Arabistan konsolosluğunun yakıldığı bildirildi.

Suudi Arabistan: İran’la ilişkilerimizi kestik

Suudi Arabistan: İran’la ilişkilerimizi kestik

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim