• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Suudi Arabistan, İran uçağı inmesin diye havalimanını bombaladı

Suudi Arabistan, İran uçağı inmesin diye havalimanını bombaladı
Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ülkelerine ait savaş uçakları, Yemen'deki Husilere yardım taşıyan İran uçağının inişini engellemek için Sana Havalimanı'nın pistlerini bombaladı.

El Arabiya'nın haberine göre, savaş uçakları dün Sana Havalimanı'na inmeye hazırlanan bir İran uçağını geri çevirmeye çalıştı. Ancak uçak telsiz komutlarını dinlemeyerek Sana'ya doğru yola devam etti.

Bunun üzerine Arap savaş uçakları, İran uçağının iniş yapmasını engellemek için Sana Havalimanı'nın pistlerini bombaladı. İran uçağı bombardıman nedeniyle geri döndü.

Bombardıman sırasında Yemen'e ait bazı yolcu uçakları da alevler içinde kaldı. İran resmi haber ajansı İRNA, İran Kızılayı'na ait olduğunu bildirdiği uçağın sağlık ve gıda malzemesi taşıdığını öne sürdü. 

"UÇAK ŞÜPHE ÇEKTİ"

Koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bir İran uçağına, isteği üzerine yerel saatle 09.00-13.00 arasında Sana Havalimanı'na iniş izni verildi. Uçak Umman hava sahasını geçtikten sonra, verilen sürenin ve bu tür durumlarda Suudi Arabistan havalimanlarından birine uğramasını gerektiren rotanın dışına çıkarak Sana'ya inmek istedi" ifadelerini kullandı.
"Uçağın pilotuyla iletişime geçilmeye çalışıldı ancak pilot cevap vermedi ve çağrılara rağmen iniş yapmak istedi, bunun üzerine koalisyon uçakları inişi engellemek için Sana Havalimanı'nın pistini vurmak zorunda kaldı" diyen Asiri, "Uçak iniş yapamadı ve İran'a dönüş yaptı" şeklinde konuştu.

Asiri son olarak, "normalde uçağın belirlenen vakti aşmasının anlaşılır olabileceğini ancak, uçağın kontrol amacıyla Suudi Arabistan'ın güneyindeki Bişe Havalimanı'na inmeyi kabul etmemesinin şüpheleri artırdığını" dile getirerek, "Bu da uçakla alakalı doğru olmayan bir şeyler olduğunu gösteriyor" dedi.

BİR AYDIR UÇUŞA YASAK BÖLGE

Yemen'de Husilere yönelik hava operasyonlarının başladığı 26 Mart tarihinden itibaren Sana "uçuşa kapalı hava sahası" ilan edilmişti.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen'de başkent Sana ile bazı kentleri kontrol altına alan Husilere karşı 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekatı başlatmıştı. Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını söylemişti.

29060238.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim