• BIST 9714.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Suudi Arabistan ile Çin arasında 14 anlaşma imzalandı

Suudi Arabistan ile Çin arasında 14 anlaşma imzalandı
Suudi Arabistan Kralı Selman, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Al-Yamamah Sarayı'nda akşam saatlerinde resmi bir toplantı düzenledi.

Suudi Arabistan Kralı Selman, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Al-Yamamah Sarayı'nda akşam saatlerinde resmi bir toplantı düzenledi. Toplantıda 14 anlaşmaya imza atıldı.

Toplantının başında bir konuşma yapan Kralı Selman'ın konuk başkana ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ettiği belirtildi.

Suudi Arabistan ile Çin arasındaki ilişkilerin son 25 yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çeken Kral Selman, Mart 2014'te Çin'e yaptığı ziyareti ve orada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı verimli görüşmeleri takdirle hatırladığını belirtti.

"Bugün bu ziyaretiniz; ülkelerimizin, halklarımızın arasındaki işbirliği ve dostluğu güçlendirecektir." diyen Kral Selman, Suudi Arabistan ile Çin'in dünyada barış ve güven için gayret gösterdiklerini söyledi.

Kral Selman konuşmasında ayrıca dünyayı tehdit eden terörle mücadele için uluslararası toplumun ortak hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretten ve Kral Selman'ın misafirperverliğinden dolayı memnuniyeti dile getirdi.

Çin Devlet Başkanı, ülkesinin Suudi Arabistan ile olan dostane ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini, kendisinin iki ülke arasındaki ortaklığın güçlendirilmesine önem verdiğini sözlerine ekledi.

İki taraf arasında gerçekleşen görüşmelerde ikili ilişkiler, işbirliği ile bölgesel ve uluslararası alanda yaşanan gelişmelerin ele alındığı kaydedildi.

Daha sonra Suudi Kralı Selman ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'un katılımıyla iki ülke arasında 14 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.

ÇİN DEVLET BAŞKANINA "KRAL ABDÜLAZİZ MADALYASI"

İmza töreni öncesi Suudi Arabistan Kralı Selman Suudi Arabistan'da devlet başkalarına verilen en büyük madalya olan "Kral Abdülaziz Madalyası"nı taktı.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan bazıları şöyle: Uydu navigasyonu alanında işbirliği, bilim ve teknoloji alanındaki işbirliği, terörle mücadeleye ilişkin istişareler için bir mekanizma kurulması, endüstriyel alanda işbirliği, yenilenebilir enerji alanında işbirliği, yüksek ısıya sahip ve gaz ile soğutulmuş bir nükleer reaktörün kurulması için işbirliğine yönelik mutabakat zabıtları.

Suudi Arabistan ile Çin Halk Cumhuriyeti liderleri huzurundaki imza törenine iki ülkeden çok sayıda bakan ve üst düzey yetkili katıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim