• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

'Sütümüz var ama endüstride değerlendiremiyoruz'

'Sütümüz var ama endüstride değerlendiremiyoruz'
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, canlı büyükbaş hayvan varlığıyla ülke sıralamasında birinci olan Erzurum'un ürettiği sütün...

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, canlı büyükbaş hayvan varlığıyla ülke sıralamasında birinci olan Erzurum'un ürettiği sütün endüstride istenilen seviyede kullanılamadığını belirtti.

Akar, yaptığı açıklamada Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'nin önemli şehirlerden birisinin Erzurum olduğunu söyledi. Akar, canlı hayvancılığın merkezi konumundaki Erzurum'da üretilen sütün yeteri kadar değerlendirilemediğini ifade etti. Akar, sütün çiftlikten, işletmeye kadar olan sevkinde soğuk zincirinin yetersiz olmasının ülke ve şehir ekonomisine olumsuz yansıdığını belirtti.

Erzurum'da yıllık 800 bin ton sütün üretildiğinin ancak bunun yüzde 20'lik kısmının endüstride kullanıldığına dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, "Son yıllarda yerli ırkta kültürleştirme çalışmaları sonucunda süt verimini yıllık 300 bin tondan 800 bin tona çıkarttık. Ancak üretilen bu sütü istediğimiz gibi endüstriye kavuşturamıyoruz. Nedeni ise bölgemizde ve ilimizde sütün naklinde kullanılan soğuk hava tanklarının yani soğuk zincirinin yetersiz oluşu." dedi.

Ege bölgesinde soğuk zincirinin devlet eliyle yıllar önce oluşturulmasından dolayı bu bölgede süt veriminin yanı sıra endüstride kullanımının oldukça yaygın olduğunu da sözlerine ekleyen Akar, şöyle konuştu: "Sütte soğuk zinciri oluşturulmalı. Ege'de soğuk zinciri yıllar önce kamu eliyle desteklenmiş. Bu sayesinde soğuk zincir ağı genişlemiş. Bizim bölgemizde maalesef bu konuda bir eksiklik olmuş. Üretici birlikleri, mandıralar kendi soğuk zincirlerini oluşturmalı. Biz yıl içerisinde bir iki tane soğuk zinciri oluşturacağız. Soğuk zincirin oluşması halinde üreticinin sütü daha iye değerlendirileceğinden sosyo-ekonomik durumunda iyileşme olacak. Sütten, hayvancılıktan kazanan çiftçi, besici de böylece toprağında kalacak ve göç etmeyecek."

'Sütümüz var ama endüstride değerlendiremiyoruz'

'Sütümüz var ama endüstride değerlendiremiyoruz'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim