• BIST 9679.8
  • Altın 2489.35
  • Dolar 32.4435
  • Euro 34.4467
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 20 °C

Sütannenin Yeni Adresi

Sütannenin Yeni Adresi
İzmir'de yaşayan Açelya Görgü, sosyal medya üzerinde kurduğu "süt anne" grubu ile yüzlerce anneyi bir araya getirdi.

İzmir'de yaşayan Açelya Görgü, sosyal medya üzerinde kurduğu "süt anne" grubu ile yüzlerce anneyi bir araya getirdi. Emzirme problemi yaşayan annelere, süt bağışı yapmak isteyen anneler ile ortak bir bağlantı kuran Açelya Görgü, bebekleri sütsüz bırakmazken, emziremeyen annelerin sesi oldu. İki çocuk annesi 31 yaşındaki Açelya Görgü, sosyal medya üzerinden kurduğu süt anne grubu sayesinde emzirme sıkıntısı yaşayan annelerle süt bağışı yapmak isteyen anneleri buluşturuyor. Şu an 3200 üyesi bulunan facebook sayfasının yanı sıra "sutanne.blogspot" adresi üzerinden anneleri buluşturan Görgü, iki buçuk yıl önce ilk çocuğu doğduğunda yaşadığı sıkıntı sonrası bu projeyi hayata geçirmeye karar verdi. İlk çocuğu doğduğunda süt kanallarının tıkanık olduğunu belirten Açelya Görgü, "Galaktosel hastalığına yakalandım. Bu hastalık sonucu devamlı süt sağmam gerekti. Ama bebeğime fazla gelen sütleri özel bir poşete koyup, derin dondurucuda sakladım. Daha sonra sosyal medya da kurduğum süt anne grubunda, sütü olmayan annelere ulaştırıp onların sesi oldum" dedi.

ANNELERİN YARDIMINA KOŞTU

Projeye kendi hastalığı ile birlikte başladığını belirten Açelya Görgü, "Kızım doğduğunda meme kanallarımın tıkanmasından dolayı süt sağmak zorunda kaldım. Sağdığım sütleri özel poşetliyordum ama dolabımda yer kalmamıştı. Sonra internet üzerinden bir anneyle tanıştım. Onun aracılığı ile süt kızımın ailesiyle görüştüm. Sağdığım sütleri süt kızıma vermeye başladım. Sonra çevremdeki sütünü vermek isteyen, kimi anne sütüne ihtiyaç duyan anneleri tanıştırdım. Hikayemi anlatmak için blog yazmaya başladım. Sosyal medya üzerinden daha çok kitlelere ulaşmaya başladım" diye konuştu.

ARACILIK YAPIYOR

Şimdiye kadar 47 emziremeyen veya sütü gelmeyen anne ile 47 süt anneyi bir araya getirdiğini belirten Açelya Görgü, şunları söyledi:

"Bu 47 bebeğin süt ihtiyacının karşılandığını gösterir. Daha çok anne sütü bağışçısına ve anne sütüne ihtiyaç duyan bebeğin ihtiyacını karşılamak istiyorum. Ülkemizde eskiden popüler olan süt anneliğini tekrar canlandırmak istiyorum."

Sistemin nasıl işlediğini anlatan Görgü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Süt bağışçısı anne ve anne sütüne ihtiyaç duyanlar, bana mail ya da sosyal medyadan ulaşıyor. Annelere ayrıntılı olarak soru soruyorum. Bebeklerinin tam doğum tarihi, cinsiyetleri, yaşadıkları ve iletişim bilgileri gibi. Eğer uygun bebek ve süt anneyse, ailelere birbirlerinin telefonlarını verip tanışmalarını sağlıyorum. Geriye ne kalıyorsa aileler kendi aralarında konuşuyor. Kısacası ben tanışmalarına vesile oluyorum. Ama daha sonra bakıyorum ki anneler hâlâ görüşüyor bu benim çok hoşuma gidiyor."

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA SÜT GİDİYOR

Bağış yapmak isteyenlerden öncelikle bağışıklık testi istediklerinin altını çizen Görgü, sözlerine şöyle devam etti: "Bağış yapacak annenin bulaşıcı bir hastalığının olmaması gerekiyor. Sonuçta onun sütü başka bir bebeğe ulaştırılacak. Ben sadece aracıyım. Türkiye'nin hangi şehrinde sütü eksik bir anne varsa sosyal medya üzerinden bana ulaşıyor. Batıdan doğuya süt gönderiliyor. Ben de o şehirde, mümkünse o semtte, süt bağışlamak isteyen anneyi buluyorum. Bir de son zamanlarda kanser hastaları bize müracaat ediyor. Onlarda anne sütünden faydalanıyor."

EN ÖNEMLİSİ GÜVEN

Süt anne ve anne sütü ihtiyacı olan annelere seslenen Görgü, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bebeklerimiz hayata başlarken anne sütünden mahrum kalmasın. Tanışacağınız, güveneceğiniz ve bir aile olacağınız bir süt aile mutlaka vardır. Sütleri dolapları dolduran anne sütlerini lavaboya dökme. Senin sütüne ihtiyaç duyan bir bebek bulabilirim. Ona hayata daha sağlıklı başlamasını sağlayabilirsin. Sütü kesilen veya azalan anne yalnız değilsin. Sana destek olmak için her gün süt sağan bir anne var. Onun desteğiyle bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütebilirsin. Bebeklerimizi bu kendiliğinden bize bahşedilmiş sütten mahrum etmeyelim. Korkmayalım. Birbirimize güvenelim."

Sütannenin Yeni Adresi

Sütannenin Yeni Adresi

Sütannenin Yeni Adresi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim