• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Sürücülere 'siyah buz' uyarısı

Ülke genelinde soğuk ve kar yağışlı hava etkisini gösterirken, sürücüler her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakası olarak tanımlanan "siyah buz"a karşı uyarılıyor.

Soğuk hava, kar yağışı, fırtına ve buzlanmaya karşı vatandaşları uyaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinden, soğuk kış günlerinde uyulmak üzere bazı önerilerde bulunuyor.

Vücudu sıcak tutacak giysilerin tercih edilmesinin, açık alanlarda uzun süreli kalmamaya özen gösterilmesinin istendiği "tavsiyeler" başlıklı açıklamada, kayarak düşme tehlikesine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi. Sarkan elektrik tellerinden uzak durulması ve dokunulmamasının önerildiği açıklamada, "Sıcaklığın -10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur değilseniz dışarı çıkmayın, seyahat etmeyin" ifadesi kullanıldı.

"Temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekte..."

Özellikle sürücülerin daha dikkatli olmasının istendiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aracınızda, kar lastikleri, zincir, çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. Trafikteyseniz özellikle de büyük araç kullanıyorsanız güvenli bir yerde beklemelisiniz. Trafik sınırlamalarına mutlaka uyunuz. Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol 'siyah buz' olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır. Yollar temizlendi diye gaza basmayın. Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır."

''Takip mesafeleri artırılmalı''

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma (KTYG) Derneği Başkanı İhsan Memiş ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, öncelikli olarak büyük araçlardan önce otomobillerin, mutlaka kış lastiği kullanması gerektiğini söyledi.

Trafikte otomobil sayısının fazla olduğunu ve kazalar açısından daha fazla risk taşıdığını vurgulayan Memiş, yeni bir düzenlemeyle otomobillere de kış lastiğinin zorunlu hale getirilmesini istedi.

Soğuk ve kar yağışlı kış günlerinde kent merkezlerinde, şehirlerarası yollarda, açık alanlarda, köprülerde, hemzemin geçitlerinde ve tünellerde gizli buzlanma olabileceğini dile getiren Memiş, "Gizli buzlanmaya karşı dikkatli olunmalı, takip mesafeleri artırılmalı ve hız yüzde 50'ye yakın düşürülmelidir. Ayrıca, yerel yönetimlerin buzlanmayı önlemek için tuz ve kum karışımı yerine, buz eritici kimyasal karışımları kullanmaları, daha ekonomik olacak ve asfaltı koruyacak" dedi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim