• BIST 9539.34
  • Altın 2487.648
  • Dolar 32.4913
  • Euro 34.75
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Suruç Kaymakamı Kobani gerçeğini açıkladı

Suruç Kaymakamı Kobani gerçeğini açıkladı
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin Kobani’ye nefes borusu olduğunu belirtti.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin Kobani’ye yaptığı yardımları rakamlarla ifade etti. Suruç’un yanı sıra Kobani’ye de kaymakamlık yaptığını ifade eden Çiftçi, “Bugüne kadar 27 milyon lira değerinde 900 TIR yardım gönderdik. 974 YPG’li yaralı tedavi edildi. Kobani’ye kapı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Çiftçi, “Kanton Başbakanı Enver Müslim ile görüştüğümde bana bizzat ‘Türkiye’de Kobani için yapılan eylemleri tasvip etmiyoruz. Bize yarar değil zarar veriyor. Türkiye Kobani’ye her türlü insani yardımı yapıyor’ sözleriyle aktardı” diye konuştu.

3 BİN HASTA TEDAVİ OLDU

Çiftçi, TIŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye yapılan yardımları ve Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim’le görüşmesini Milliyet’e aktardı:

974 YPG’Lİ TEDAVİ EDİLDİ

Yasadışı sınır ticaretinin önüne geçilmesi için Suruç’taki Mürşitpınar Sınır Kapısı 15 Ekim 2013’te açıldı. Türkiye, PYD kontrolündeki Kobani’ye ilk kez kapısını açtı. Türkiye’den Kobani’ye son 1.5 yılda 27 milyon lira değerinde gıda, ilaç, giyim, barınak ve hijyen yardımı yapıldı. IŞİD’in Kobani’ye yaptığı saldırı öncesi 790 TIR, savaş sonrası ise 110 TIR olmak üzere 900 TIR yardım Kızılay ve AFAD üzerinden götürüldü. IŞİD’in kapıya yaptığı saldırılara rağmen Türkiye’den halen günde 2 TIR insani yardım götürülüyor. 1 yılda Kobani’den gelen 10 bin hasta tedavi gördü. Savaşın başladığı günden bu yana 3 bin 919 hasta tedavi oldu. Savaşta yaralanan 974 YPG’li Türkiye’ye getirilerek tedavi edildi.

YENİ KOBANİ SURUÇ’TA KURULUYOR

Kobani’den göç eden 192 bin kişi için AFAD’ın kurduğu çadırlarda 7 bin 200 kişi barınıyor. 20 bin kişilik kışlık çadırkent kurulmasına başlandı. Kapasitenin ihtiyaca göre 32 bine kadar çıkarılması planlanıyor. 12 mahalleli kampta okul, hastane aşevi ve spor merkezi ile oyun parkları yapılacak. Suruç’un 85 köy ve 127 mezrasına yerleşen 80 bin Kobaniliye yardımlar devam ediyor. 24 ekipten oluşan sosyal inceleme uzmanları ihtiyaçları belirliyor. 75 kişiye tekerlekli sandalye yardımı yapıldı. Kobanililerin Türkiye’nin dört bir tarafına seyahat etmeleri ve sağlık kuruluşlarından faydalanmaları için 20 bin kişiye geçici kimlik verildi.

KOBANİ TÜRKİYE SAYESİNDE AYAKTA

Kobani bir yıldır ayakta varlığını sürdürebiliyorsa bunun yüzde 51’i Türkiye’den gönderilen yardımlar sayesindedir. Çünkü üç tarafı IŞİD ile kuşatılmış olan kentin tek nefes alma yeri Türkiye’dir. Biz de bu nefes borusunu hiç tıkamadık. Birilerinin dediği gibi hiçbir şekilde ambargo uygulanmadı. Kızılay, AFAD ve yerli-yabancı kuruluşlardan gelen yardımlar hafta sonu dahi memurlarımıza mesai yaptırılarak karşıya gönderildi.

TÜRKİYE’DEKİ EYLEMLER ZARAR VERİYOR

Kobani Kantonu Başkanı Enver Muslim ile görüştüğümde bana bizzat ‘Türkiye’de Kobani için yapılan eylemleri tasvip etmiyoruz. Yapılan eylemler bize yarar değil zarar veriyor. Türkiye Kobani’ye her türlü insani yardımı yapıyor’ dedi. Suruçlu ve Kobanili insanlara eşit düzeyde yardım ettik. Kobani’den gelip Türkiye’ye yerleşen 192 bin misafirimiz sokak çatışmalarında hiç yer almadı.

"HEM SURUÇ HEM KOBANİ KAYMAKAMIYIM"

Bu süreçte gerçekten hem Suruç hem de Kobani’ye kaymakamlık yaptım. Bölge PYD’nin kontrolündeyken 900 TIR insani yardım yapıldı. Güvenlik riskine rağmen her gün 2 TIR yardım gönderiliyor. Birileri yarın bize sorar diye yardımların tamamını kameraya çektiriyorum. ‘Acaba Kobani’ye Türkiye’den silah gitti mi’ şeklinde birilerine dedirtmemek için hepsini zabıt altında alıyoruz. Kobani’den gelen hiçbir hastaya gece-gündüz demeden kapımızı kapatmadık. Polis, asker, bütün sınır birlikleri bu hastaların yardımına koştu. Türkiye’de görev yaptığım hiç bir yerde gece uyanıp ambulans istemedim. Ama Kobani’den gelen yaralıların bürokratik engellere takılmaması için 15-20 kere uyanıp bizzat polisi arayıp ambulans gönderdiğim çok olmuştur.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim