• BIST 9524.59
  • Altın 2488.041
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.7526
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Suriyelilere 24 milyarlık yardım

Suriyelilere 24 milyarlık yardım
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Suriyelilere yapılan yardım ve desteğin yaklaşık 12 milyarının Türkiye Cumhuriyeti devleti, 12 milyarının...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Suriyelilere yapılan yardım ve desteğin yaklaşık 12 milyarının Türkiye Cumhuriyeti devleti, 12 milyarının da özel sektör, vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından karşılandığını söyledi.

Aleaddin Yavaşça Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Uluslararası Misafir Sağlığı ve Sosyal Hizmetler" sempozyumuna AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Yardımcısı Osman Uğurlu, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis milletvekilleri Reşit Polat, Mustafa Hilmi Dülger, AK Parti İl Başkanı İzzet Toprak, daire amir ve müdürleri ile akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, umudun ve barışın ana şehrinden hitap etmenin gururunu yaşadığını ifade ederek, "Kilis 2023 yılında 115 bin nüfusa göre, kurgulanmış, ve yeni il olmuş bir şehrimizdir. Kendi derdi, kendi alt yapısı ile uğraşırken, kendi üst yapısı daha tamamlanamamışken, yanı başımızdaki savaştan sonra müthiş akına uğramış bir şehirdir. Sadece gözlerinizi kapatmanızı bir saniye düşünmenizi istiyorum. "70 kilo bir insanın gece yatağa yatıp, sabahleyin 160 kilo kalkmasını düşünün, hanım beni görünce korkar evden kaçarım dedi, aynaya baktığın zaman sen de korkarsın dedim. Şu anda Kilis'te aynı şeyi yaşıyoruz. 93 bin 300 merkez nüfusumuz olmasına rağmen 129 bin 900 kayıtlı ve kayıtlı olmayanlarla birlikte 135 binin üzerinde Suriyeli misafirimiz var. Yani yüzde 60'i Kilis'in Suriyeli misafir, yüzde 40'ı yerli halk, eskiden günde 40 ton çöp toplarken, şu anda günde 160 ton çöp topluyoruz. 10 bin metreküp temiz suya ihtiyacımız varken, şu anda 30 bin metreküp temiz suya ihtiyacımız var" dedi.

Bütün dünyaya seslenmek istediğini ifade eden Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kimisi dünyanın 7 harikası diyebilir, kimisi kendi bulunduğu coğrafyanıntarihi özeliklerini söyleyebilir. Ama biz Kilis olarak haykırıyoruz ve diyoruz ki dünya insanlık tarihi kültürel mirası insan vicdanındaki iyilik duygusudur. Ve Kilis olarak, biz Türkiye olarak, insanlık vicdanındaki iyilik duygusunu ortaya çıkardık, yaşıyoruz" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık, iç savaş mağdurlarına Türkiye'nin tüm kapılarını açtığını belirterek, "5 yıl önce Suriye'de başlayan savaş ilk başladığında her halde 100 bin Suriyeli misafiri Türkiye'de ağırlamak" için çalışmalara başlanmıştı. Ama oradaki zalimin bu kadar zalim olacağını düşünmemiştik. Savaşın en çok etkileneni çocuklar ve kadınlardır. Çocuklar babasız, anasız kaldı. Savaşını mağdurları, mazlumları, bir kez daha kadınlar oldu. Gençler oldu, yaşlılar oldu. Biz ensar ruhuyla kapılarımızı sonuna kadar açtık. Türkiye'de şu anda 3 milyona yakın Suriyeli kardeşimiz var" dedi.Çalık, Suriyelilere yapılan yardım 12 milyarının devlet, 12 milyarının da özel sektör vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından karşılandığını söyledi.

Suriyelilerin eğitimi

Çalık, Suriyeli çocukların eğitimi konusunda bilgi vererek, "Yaklaşık 800 bin civarında Suriyeli çocuğumuzun 500 binini okullarda eğitime aldık. Ve Suriyeli vatandaşlarımıza hizmetlerimizi sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Çalık, 15 Temmuz darbe girişimini de değinerek, Türkiye'nin bir yandan terörle bir yandan uluslararası güçlerle mücadele ettiğini ifade etti.

Suriyelilere 24 milyarlık yardım

Suriyelilere 24 milyarlık yardım

Suriyelilere 24 milyarlık yardım

Suriyelilere 24 milyarlık yardım

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim