• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Suriyeli Süryanilerin Avrupa Umudu, Dolandırıcılara Takıldı

Suriyeli Süryanilerin Avrupa Umudu, Dolandırıcılara Takıldı
Yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan Suriyeli Süryaniler, İzmir'de insan tacirleri tarafından dolandırıldı.

Yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan Suriyeli Süryaniler, İzmir'de insan tacirleri tarafından dolandırıldı. Süryani Kadim Vakfı'nın sahip çıktığı Süryaniler, Avrupa'daki ailelerinin yanına gitmek için Samatya'daki kilisede gün sayıyor.

Suriye'deki savaştan kaçan Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya rüyası devam ediyor. Ege kıyılarından yasadışı yollarla Avrupa'ya geçmek isteyen Suriyelilerin dramı neredeyse her gün basına yansırken, kimi aileler de Avrupa ülkelerine geçiş için Türkiye'yi bir basamak olarak kullanıyor. Suriye'den IŞİD baskısı yüzünden kaçan Süryanilerin son durağı ise Samatya'daki Süryani kilisesi oldu. Süryani Kadim Vakfı'nın sahip çıktığı Süryani ailelerin bir çoğu yurt dışındaki ülkelerin konsolosluğundan vize için sıra bekliyor. Bir kısmı ise kaçak olarak kiraladıkları botlarla Ege Denizi üzerinden Avrupa'ya gitmek istiyor.

PARALARINI İNSAN TACİRLERİNE KAPTIRDILAR

Yemek ve barınma ihtiyaçlarını kilisenin karşıladığı Süryaniler, Avrupaya gitmek için yurt dışından ve yetkililerden haber bekliyor. Eşini ve 3 çocuğunu yasadışı yollarla Almanya'ya gönderen Naaim Lazie çocuklarının ve eşinin hasretini çekiyor. Suriye'de pantolon fabrikası olan Lazie, aylar önce İzmir'de bir mekanda tanıştığı insan tacirlerine 2 kere ayrı ayrı 16 bin Euro ve 8 bin Euro'sunu kaptırdı. Üç çocuğunu ve karısını Avrupa'ya göndererek evraklarını tamamlamayı bekleyen Lazie, "Süryani Ortodoks Kilisesi'nde kalıyoruz. Hiçbir şeyin karşılığını almadan onların yardımlarıyla geçimimiz sağlıyoruz. İki üç kaçakçı paralarımızı aldı. Paramız bizim hepimizin aynı zamanda gitmesine yetmediği için önce hanımı daha sonra çocuklarımı yolladım. Onları burada bırakıp benim kaçmam daha kolaydı. Bende erkek olduğum için onları gönderdim ve onlar oraya yerleşsinler ondan sonra ben onların arkasından giderim. İlk etapta 16 bin Euro, daha sonra ise 8 bin Euro paramızı dolandırdılar" dedi.

"BİN DOLARIMI ALDILAR, BURADA AİLEMİ BEKLİYORUM"

Avrupa'ya geçtikten sonra ailesini de yanına almak isteyen Alexy Kazanngy ise Lazie'e karşı biraz daha şanslı. Kazanngy, "Oradan gelirken ailemle beraber kaçak yoluyla çıkmak için anlaştık, şimdi onların gelmesini bekliyorum. Bende birkaç kişiye başvurdum. Onlar benden bin dolar paramı aldılar. Şişme botlarla beni götürmek vaadiyle paramı aldılar. Ama daha sonra ne onların numaralarına ulaşabildim, ne de bir daha onların yüzünü gördüm. Benim istediğim oralarda vizeye başvuru yaptıkları zaman biraz daha kolaylık sağlasınlar. Ailemin buraya gelmesini istiyorum. Çünkü, artık oradan buraya gelmek çok zorlaştırıldı" diye konuştu.

"KORKTUKLARI İÇİN DOLANDIRICILARIN ELİNE DÜŞTÜLER"

Kilisede Suriyeli ailelere gönüllü olarak yardımcı olan Silva Kurtalan, misafir olarak gelen Suriyeli ailelerin ağırladıklarını ifade ederek, "Biz burada kaçak olarak gelenleri ağırlıyoruz. Burada çoğunluğu kadın olan bir misafirhanemiz var. Daha önceleri kocaları Avrupa'ya kaçan kadınların kocalarını burada bekliyor. Çocuklarını alıp buraya geliyorlar, daha sonra evraklarını tamamlayıp çocuklarını alıp onlar da Avrupa'ya gidiyorlar. Bilmeden iki üç kişi kaçakçıların eline düştü. Sırf hayatlarını kurtarmak için korkarak ne yapacaklarını bilemediler. Bize gelip başvuru yapanlara bizlerde elimizden gelen yardımları yaptık" şeklinde konuştu.

Suriyeli Süryanilerin Avrupa Umudu, Dolandırıcılara Takıldı

Suriyeli Süryanilerin Avrupa Umudu, Dolandırıcılara Takıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim