• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Suriyeli sığınmacılar Türkçe öğrendi

Suriyeli sığınmacılar Türkçe öğrendi
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'da kurulan konteyner kente yerleştirilen Suriyeliler'den 800'ü, Türkçe kursunu başarıyla tamamlayarak sertifika aldı.

Malatya merkeze bağlı Fatih köyünde "Beydağı Konaklama Tesisi" adıyla kurulan ve 7 bin 213 Suriyeli sığınmacının kaldığı konteyner kentte, Malatya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kursta 800 mülteci Türkçe öğrendi.
Konteyner kentteki okulda 36 Türk öğretmen tarafından hafta sonları verilen ve 200 saat süren Türkçe kursunu başarıyla tamamlayan sığınmacılar, sertifikalarını aldı.
Konteyner kentte, yaz döneminde açılan kursta ise Suriyeli bin 700 çocuk, Türkçe öğrenmişti.
- "Türkçe kurslarımız devam edecek"
Konteyner kentin sorumlu yöneticisi Nihat Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe kursunu 800 kursiyerin başarıyla tamamladığını belirterek, sığınmacılara sertifikalarının verildiğini söyledi.
Bu kursların devam edeceğini belirten Yazıcıoğlu, "Çocuklara ve yetişkinlere yönelik kursların ikinci etabını başlatacağız. Türkçe kurslarımız devam edecek. Amacımız, Suriyeliler, ülkelerine döndüğünde Türkçe'yi unutmasın, Türkçe konuşsun" diye konuştu.
- "Bu insanlarımız, yürekleri yaralı mazlumlar"
Malatya Halk Eğitim Merkezi yöneticilerinden Yasin Zaşin ise kasım ayında başlattıkları Türkçe kursunun tamamlandığını söyledi.
Kurs hakkında bilgi veren Zaşin, birinci kurda kursiyerlere Türkçe öğretimi konusunda temel bilgilerin verildiğini belirterek, "Daha ileri safhadaki bilgileri ikinci kurda vereceğiz. Belge alıp da başvurmak isteyenlere ikinci kuru vereceğiz ayrıca birinci kura da devam edeceğiz. Bu insanlarımız, savaştan kaçıp gelmişler, yürekleri yaralı mazlumlar. Hem maddi hem manevi olarak rahat etmeleri için biz burada Halk Eğitim olarak birçok kurs açtık. Onlar sıkılmasınlar diye Halk Eğitim olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
- Türkçe öğrenmenin mutluluğunu yaşıyorlar
Kursiyerlerden Büşra el Ali (19) ise iç savaştan kaçıp, Hama'dan 3 kişilik ailesiyle Türkiye'ye geldiklerini söyledi.
Kursa katıldığı için çok mutlu olduğunu belirten Büşra el Ali, "Açılan kurs sayesinde Türkçe öğrendim. Türkçe kursuna üniversiteye başlamak için başvurdum, iyi geçti. Türkçe konuşmaya biraz alıştım ama Türkçe konuşmak çok zor. Kolay bir dil değil ama çalışıyorum" dedi.
Suriye'deki iç savaşın bir an önce bitmesini temenni eden Büşra el Ali, ülkesine dönerek iyi bir hayat sürmek istediğini söyledi.
Humus'tan gelen 5 kişilik ailenin fertlerinden Ziynet Süleyman (20) de Suriye'deki iç savaşın herkesi zor durumda bıraktığını belirterek, "Her yere bombalar atılıyor ve insanlar ölüyor" ifadesini kullandı.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kaldıklarını anlatan Ziynet Süleyman, "Burada yeni bir dil öğrendim. Onun için çok mutluyum. Türkçe'yi çok seviyorum" dedi.
Üniversite eğitimi alıp İngilizce öğretmeni olmak istediğini belirten Süleyman, Suriye'deki iç savaşın bir an önce bitmesini ve ülkesine dönmek istediğini söyledi.

http://www.istanbulhaber.com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim