• BIST 9524.59
  • Altın 2492.847
  • Dolar 32.5154
  • Euro 34.7265
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

Suriyeli Ömer: Dünya duysun sesimizi; ölürüz ama dönmeyiz

Suriyeli Ömer: Dünya duysun sesimizi; ölürüz ama dönmeyiz
Yunanistan-Makedonya sınırında 12 gündür bekleyişini sürdüren Suriyeli Ömer, "Dünya mültecileri duysun. Burada ölürüz de Suriye'ye dönmeyiz. Suriye'de...

Yunanistan-Makedonya sınırında 12 gündür bekleyişini sürdüren Suriyeli Ömer, "Dünya mültecileri duysun. Burada ölürüz de Suriye'ye dönmeyiz. Suriye'de ya hırsız olacaksınız ya öldüreceksiniz ya da öleceksiniz." dedi.

Yunanistan-Makedonya sınırındaki mülteci dramı sürüyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 11 bin mültecinin biriktiği Makedonya sınırına her geçen gün bin mülteci daha ilave oluyor. Esas itibarıyla Makedonya'ya girişler durmuş durumda. Son 24 saatte Makedonya'ya alınanların sayısı sadece 500 kişi oldu.

MAKEDONYA SINIRINDAKİ DRAMI ANLATTI

Cihan Haber Ajansı'na konuşan 40 yaşlarındaki Suriyeli Ömer, bölgede yaşanan dramı özetledi. 12 günden bu yana 5'i çocuk 13 kişilik ailesiyle birlikte Makedonya'nın kapıları açmasını sabırsızlıkla beklediklerini anlatan Ömer, "Yaşamak zor. Avrupa yollar açmış diye duyduk. Gidebileceğimizi sandık. Çoluk çocuğu aldık. 12 gündür buradayız. Bekliyoruz. Makedonya kapıları açmıyor." diye dert yanıyor.

"BURADA VALLAHİ ÖLDÜK"

"Dünya sesimizi duysun. Bütün Müslümanlar duysun" şeklinde ifadeleri kullanan Ömer, 13 kişilik ailesiyle birlikte Avrupa'ya gitmeyi hayal ediyor: "Biz burada öldük, vallahi öldük. Çocuklar hastalandı. Ne olacağız biz? Burada toplam 13 kişiyiz. 5 çocuk var. Elbise yok. Ekmek vermiyorlar. Doktora gidiyoruz, su veriyor. Bitti diyor. Başka bir şey yok."

"Bizi nereye alırlarsa oraya gideriz. Burada kalacaksanız derlerse kalırız." diyen Ömer, "Burada ölürüz ama Suriye'ye dönmeyiz. Suriye'de evim kalmadı. Ailemden 15 kişi öldü. Uçaklar vuruyor; ölen ölüyor, kaçan kaçıyor." şeklinde konuşarak Suriye yavaşında yaşanan yıkımı anlatıyor.

"SURİYE'DE YA ÖLDÜRECEKSİN YA DA ÖLECEKSİN"

Tarım arazisi içerisinde yaktıkları ateşin etrafında ailesi ile birlikte ısınmaya çalışan Suriyeli Ömer, "Suriye'de kaldığınız zaman ya hırsız olacaksınız ya öldüreceksiniz ya da öldürüleceksiniz." ifadelerini kullanıyor.

MUHAMMED: ALMANYA'YA GİTMEK İSTİYORUM

Almanya'ya gidebilmeyi hayal eden Suriyeli Muhammed ise 10 gündür Makedonya sınırında beklediğini söylüyor. Muhammed de "Burada hayat yok. Hayat için para lazım. Sınırı geçmeniz için yanınızda anne, kardeş kız kardeş olması lazım. Onlar Almanya'da." diyor.

SON 24 SAATTE 500 KİŞİ GEÇTİ

Makedonya sınırında sadece bin 500 kişi kapasiteli geçici misafirhane inşa edilirken, bölgede toplanan yaklaşık 11 bin mülteci çok zor şartlarda bekleyişlerini sürdürüyor. Gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri yetersiz. Yüzlerce mülteci, sabahları bir bardak çay, bir tost ya da birkaç meyve alabilmek için uzun kuyruklara girmek zorunda.

Mültecilerin satın aldıkları yüzlerce basit kamp çadırı, kapasitelerinin 2 katı insan tarafından doldurulmuş durumda. Geceleri yaşanan soğuk bölgede en çok bulunan kadın ve çocukları etkiliyor. Yüzlerce kişi hastalanmış durumda.

Yerli ve yabancı yardım kuruluşlarının büyük çabasına şahit olunsa da yetersiz oldukları görülüyor. Yunan hükümetinin yardımları ise yok denecek kadar az. Koordinasyonsuzluk ise en dikkat çeken ayrıntı.

Makedonya sınırına yakın Kilkis (Kılkış) şehrinde 4 bin Yunanistan genelinde ise 30 bin mülteci ve göçmen mahsur kalmış durumda.

MAKEDON POLİSİ HAZIR BEKLİYOR

Yaklaşık 700 Makedon polisi ise tel örgülerin iç tarafında olası gerginliklere karşı hazır bekletiliyor. Mülteciler, Makedon yetkililerin izin vereceği birkaç yüz kişi içerisinde yer alabilmek için uzun kuyruklarda geceyi geçiriyor.Cihan

Suriyeli Ömer: Dünya duysun sesimizi; ölürüz ama dönmeyiz

Suriyeli Ömer: Dünya duysun sesimizi; ölürüz ama dönmeyiz

Suriyeli Ömer: Dünya duysun sesimizi; ölürüz ama dönmeyiz

Suriyeli Ömer: Dünya duysun sesimizi; ölürüz ama dönmeyiz

Suriyeli Ömer: Dünya duysun sesimizi; ölürüz ama dönmeyiz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim