• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Suriyeli mültecilere psikolojik destek verilecek

Suriyeli mültecilere psikolojik destek verilecek
İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Birleşmiş Millet Nüfus Fonu (UNFPA) arasında Suriyeli mülteci nüfusu için toplum temelli ruh sağlığı yaklaşımlarının...

İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Birleşmiş Millet Nüfus Fonu (UNFPA) arasında Suriyeli mülteci nüfusu için toplum temelli ruh sağlığı yaklaşımlarının uygulanması ve var olan ruh sağlığı hizmetlerin kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla yeni bir iş birliği anlaşması imzalandı. Bu kapsamda araştırma ekibi, hem mültecilerin yaşadığı ruhsal sorunlara çare arayacak hem de meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunup eğitim seminerleri düzenleyecek.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) Şubat 2018 tarihli verilerine göre dünya üzerinde 5 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli mülteci bulunuyor. 3.5 milyon Suriyeli mülteci Türkiye'de, kalan mülteciler de başta Mısır ve Lübnan gibi Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Birleşmiş Millet Nüfus Fonu (UNFPA) arasında Suriyeli mülteci nüfusu için toplum temelli ruh sağlığı yaklaşımlarının uygulanması ve var olan ruh sağlığı hizmetlerin kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla yeni bir iş birliği anlaşması imzalandı. Capacity Building for Refugee Mental Health (CARE) Projesi adıyla hayata geçirilen projenin yürütücülüğünü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. A. Tamer Aker gerçekleştiriyor.

Proje ile iç savaşın neden olduğu travmaların izleri silinecek

Projede toplam 6 profesör, 2 doçent, 2 doktora öğrencisi ve 20 akademisyen yer alıyor. Bugüne kadar 1999 Marmara depremi, terör saldırıları gibi travmatik olaylar ve afetler sonrasında psikososyal çalışmalar, kapasite geliştirme etkinlikleri ve eğitim çalışmaları yapan ekip, Suriyeli göçmenler için de benzer çalışmalar yürütüyor.

Araştırma ekibi, hem mültecilerin yaşadığı ruhsal sorunlara çare arayacak hem de meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunup eğitim seminerleri düzenleyecek. Desteğe ihtiyaç duyan mülteciler kamuya bağlı merkezler, göçmen sağlığı merkezleri, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarından ücretsiz destek alabilecek, tercüman dahil birçok ihtiyacı ruh sağlığı uzmanları tarafından karşılanacak.

Suriyeliler ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanmakta güçlük çekiyor

Projenin yürütücüsü İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. A. Tamer Aker, projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Suriye'den gelen sığınmacıların birçoğu ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanmakta güçlük çekiyor. Bu amaçla proje kapsamında Türkiye genelinde belirli derneklerde Suriyeli sığınmacılar ile doğrudan çalışan psikologlara, sosyal çalışmacılara, hekimlere, hemşirelere ve ebelere yönelik toplum tabanlı müdahaleler ile psikososyal destek vermek istiyoruz. Ayrıca merkezlerde çalışan Türkiyeli ve Suriyeli ruh sağlığı çalışanlarının psikososyal müdahale becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim