• BIST 9645.02
  • Altın 2417.171
  • Dolar 32.5554
  • Euro 34.8067
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi Gerçekleşti

Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi Gerçekleşti
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, Ege'de asıl batanın bebek bedenleri değil insanlık olduğunu söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, Ege'de asıl batanın bebek bedenleri değil insanlık olduğunu söyledi.

Suriye'de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen Suriyeli genç ve çocukların geleceğine yönelik planlanan çalışmalar, Türkiye'den ve dünyadan göç konusunda uzman isimlerin katılımıyla "Suriyeli mülteciler İstanbul Zirvesi'nde masaya yatırıldı. Zirvede konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, Avrupa'nın destek olmak yerine pazarlık peşine düştüğünü, Ege sularında asıl batanın bebek bedenleri değil "insanlık" olduğunu ifade etti.

Ankara'da dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan zirvede Bahçeşehir Üniversitesi'nden uzman isimler, Amerikan Bilimler Akademisi bünyesindeki Gençlerin Geleceğine Yatırım Forumu üyeleri ile Türkiye'den ve dünyadan göç konusunda uzman isimler yer aldı. Zirvenin Amerikan bilim dünyasından birçok bilim insanı ile Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden gelen göç konusunda uzman kişilerin katılımıyla mülteci sorununu tüm dünyaya duyurmak adına gerçekleştiğini söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, "Avrupa, destek olmak yerine pazarlık peşinde, Ege sularında asıl batan bebek bedenleri değil insanlıktır" dedi. Suriye'deki iç savaşın ilk gününden beri Bahçeşehir Üniversitesi olarak konuyu gündemlerinden düşürmediklerini dile getiren Enver Yücel, "Konuyla ilgili göç merkezleri oluşturduk, saha araştırmaları yaptık. Sadece Türkiye'de değil, Amerika'da, Avrupa'da da her platformda bu konuyu dile getiriyoruz. Amacımız Türkiye'de sadece devletin söylemleriyle değil, üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle konunun dünyaya duyurulması" diye konuştu.

"EGE'DE ASIL BATAN BEBEK BEDENLERİ DEĞİL, İNSANLIKTIR"

Avrupa ülkelerinin mülteci sorununa yaklaşımını eleştiren Yücel, "Gelişmiş ülkelerin mülteci ve göçmen konusuna bakışları ortada. Mülteci gelmemesi için sınırlarını kapatıyorlar. Bu Avrupa Birliği'nin (AB) değerlerine uymuyor. Avrupa ülkeleri bu birliğin değerlerine uymalıdır" dedi. Suriye ile sınır komşusu olunması sebebiyle en çok sıkıntıyı Türkiye'nin çektiğini vurgulayan Yücel, açıklamalarına şöyle devam etti: "Dünyaya bu sorunun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını duyurmaya çalışıyoruz, bu küresel bir sorundur. Bütün dünyanın sahip çıkması lazım. Oysa AB bunu desteklemek yerine pazarlık yapıyor, bu hoş değil. Bizler her platformda bu konuyu dünya gündemine taşıyoruz. Çünkü Ege'de asıl batan bebek bedenleri değil, insanlıktır. İnsani değerler yok olmamalı, insanlığı yeniden kurtaracak önlem ve çareler bulmalıyız."

300 BİN SURİYELİYE TÜRKÇE DERSİ

Suriyeli mülteciler sorununa ilişkin yapılması planlanan projeye değinen Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Ulaş Sunata ise, Türkiye'nin artık sev sahibi ya da barındıran ülke konumunda değil direk olarak alıcı ülke konumuna geçtiğinin farkına varılmasını amaçladıklarını belirtti. Alıcı ülke olarak bütüncül bir entegrasyon politikası geliştirmeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ulaş Sunata, "Bu bağlamda da Bahçeşehir Üniversitesi olarak önceliğin eğitimde olduğuna inandık. Çünkü eğitim birçok başlığı çözebilen bir olgu. Örneğin güvenlikle ilgili birçok soruna eğitimle çözüm yolu bulabiliriz. Ya da sağlık, farklı eğitim olanakları ve iş hayatına erişebilmeleri için eğitim şart. Eğitim içinde de birincil başlığımız Türkçe. Bu yaz itibariyle eğiticilerin eğitimlerini tamamlayarak 300 bin Suriyeliye Türkçe öğretme konusunda büyük bir seferberlik başlattık diyebiliriz. 7 bin 500 öğretmenle 15 bin derslikte bunu gerçekleştireceğiz" açıklamalarında bulundu.

Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi Gerçekleşti

Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi Gerçekleşti

Suriyeli Mülteciler İstanbul Zirvesi Gerçekleşti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim