• BIST 9524.59
  • Altın 2526.553
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.6658
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Suriyeli misafirlere her türlü hizmet sunuluyor

Suriyeli misafirlere her türlü hizmet sunuluyor
TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu'nun kamplarda yaptığı inceleme, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı barınma merkezlerinin her türlü imkana sahip olduğunu ortaya koydu.

Türkiye'deki mülteciler, sığınmacılar ile yasa dışı göçmenlerin sorunlarını araştıran TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu, Suriyeli sığınmacıların durumunu gözlemlemek üzere Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman'ın ardından Kilis ile Kahramanmaraş'taki barınma merkezlerini inceledi.

Barınma merkezlerini yerinde gören komisyon üyeleri, Suriyelilerle yüz yüze görüşmeler yaptı, yetkililerden bilgi aldı. 

AK Parti Kilis Milletvekili Salih Dal başkanlığındaki komisyonun incelemenin ardından hazırladığı 11 sayfalık rapora göre, Türkiye'deki barınma merkezlerinde, 12 Kasım 2013 tarihi itibariyle bulunan Suriyeli sayısı 202 bin 793 olarak gerçekleşti.

Suriyeli sığınmacılar, 10 ilde kurulu 14 çadır kent, 6 konteyner kent ve 1 barınma alanında yaşıyor. Hatay'da 5, Gaziantep'te 4, Şanlıurfa ve Kilis'te 3'er, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin ve Malatya'da 1'er barınma merkezi kuruldu. 

Ülkelerine dönen Suriyelilerin sayısı ise 203 bin 137'ye ulaştı. Geri dönüşlerin tümü, sığınmacıların rızası doğrultusunda ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin gözetiminde gerçekleşti. Barınma merkezleri dışında Türkiye'deki Suriyeli sayısı ise 491 bin civarında tespit edildi.

Ziyaret edilen kamplardaki hizmet ve imkanlar dikkate alındığında, barınma merkezlerinin küçük bir Anadolu ilçesinde sağlanan bütün imkanlara sahip olduğu ayrıca fiziki manada önemli bir eksikliğe rastlanmadığı anlaşıldı.

Yaşam alanları

Raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde, "İncelenen merkezlerde insan onuruna, sağlığına ve ihtiyaçlarına tam manasıyla cevap verilmektedir. Kamplar sığınmacılar için sadece bir barınma mekanı değil, bundan öte tam bir 'yaşam alanı' haline getirilmiştir. Yöneticiler ve diğer tüm çalışanların bu bakımdan büyük bir özveri ve yardım duygusuyla çalıştıkları müşahede edilmiştir" ifadesine yer verildi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim